Skocz do zawartości

[E60] 530D 218 wzrost spalania podczas postoju ?!?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Tydzien temu dostalem list od BMW ze wzywa do kontroli pojazdow z uwagi na jaks wade ( temat ktos juz poruszal no faorum) .

Oddalem wobec tego auto do BMW Eastern w Edynburgu.

Podczas sprawdzania usterki zwiazanej z w/w listu, BMW bez mojej wiedzy podalo auto rutynowej kontroli.

Po kazano mi potem co trzeba niby robic (normalka) nic powaznego nie wykryto oprocz wymiany wycieraczki , rzekomo jednej felgi (niby krzywa :duh: ) i tablicy rej.

Ale co mnie najbardziej zdziwilo to po odpaleniu spalanie podczas postoju roslo non stop.

Wyzerowalem srednie spalanie, i podczas jazdy zauwazylem ze wskazowka od sredniego spalania lata jak oszalala.

Dzis mija tydzien odpalam auto na parkingu a spalanie sobie rosnie co 1/10 np.. z 8.0l na 8.1 potem 8.2l itd,

Zadzwonilem do BMW i ich op.... ze oddajac auto wszystkoi bylo w 100% sprawne a teraz takie jaja wychodza.

Jade do nich w czwartek ale mam pytanie czy ktos mial taki objaw spalania na postoju? i co oni tam robili sprawdzajac rutynow stan auta?? :duh:

DON PEDRO - UK

http://img853.imageshack.us/img853/2999/bmwlogowallpaper300x187.jpg

Opublikowano

Oczywiście. W końcu paliwa Ci ubywa bo silnik pracuje, a kilometry stoja w miejscu. Jak przejedziesz 100km i spalisz 10l to bedziesz miał średnie spalanie 10l/100km.

A potem jak postoisz godzine w miejscu z pracujacym silnikiem to spalisz kolejny litr, czyli razem 11l, a kilometrów dalej masz 100 bo stoisz - srednia podniesie się na 11l/100km. :)

Średnie spalanie zmienia się tym gwałtowniej im mniej czasu upłynelo od jego wyzerowania.

Opublikowano
Oczywiście. W końcu paliwa Ci ubywa bo silnik pracuje, a kilometry stoja w miejscu. Jak przejedziesz 100km i spalisz 10l to bedziesz miał średnie spalanie 10l/100km.

A potem jak postoisz godzine w miejscu z pracujacym silnikiem to spalisz kolejny litr, czyli razem 11l, a kilometrów dalej masz 100 bo stoisz - srednia podniesie się na 11l/100km. :)

dobrze to ujeles z pracujacym silnikiem przez godzine na postoju spalisz kolejny litr. a co powiesz na to ze spalanie wzrasa o 1/10 l co jakies 30s????

DON PEDRO - UK

http://img853.imageshack.us/img853/2999/bmwlogowallpaper300x187.jpg

Opublikowano

Taka sama matematyka jak ta powyżej. Widocznie dopiero co wyzerowałeś wartość średniego zużycia.

Powyżej napisałem Ci że po godzinie pracy spali litr i zużycie podniesie Ci się na 11l/100km. Gdybys cały czas obserwował średnie zużycie, to będzie się podnosić o 0,1L co dokładnie 6 minut zgadza się? :)

A teraz wyobraź sobie że przejechałeś 1000km i zużyłeś 100l czyli też masz średnią 10l/100km. Po godzinie stania spalisz 1L czyli razem 101l na 1000km - średnia wyjdzie Ci 10,1L jak sobie policzysz, czyli przez godzinę stania skoczy Ci tylko o 0,1l do góry - kapujesz teraz o co chodzi :)?

Wszystko zależy ile przejechałeś od ostatniego zerowania średniej, jeśli bardzo mało, to wystarczy chwila stania i podskoczy Ci szybko do góry. Może wyzerowali jak Ci tam grzebali przy aucie. Srednia to tylko wynik wyliczen z ilosci spalonego paliwa i przejechanych km od ostatniego zerowania.

Wyzeruj i przejedź jeden kilometr. Założmy że na tym 1km będziesz miał średnią 10l/100km, czyli spalisz 0,1L. Po godzinie stania bedziesz miał już 1,1L spalonego paliwa a nadal 1km czyli średnia wyjdzie Ci 110l/100km :). Innymi słowy w ciągu godziny srednia zmieni Ci się z 10 na 110l/100km czyli wzrosnie o 100. Przeliczając to na oko,co 30 sekund o których pisales powyzej bedzie Ci sie podnosić o jakieś 0,8 litra do gory, a o 1/10 to Ci bedzie skakać co jakieś niecałe 4 sekundy.

Mam nadzieje ze jakos rozjasniłem :)

Opublikowano
Miałem podobnie , u mnie była poluzowana klema akumulatora, małe zwarcie i wszystko szaleje, pozdro