Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy wymiana siłowników tylnej klapy na nowe sprawi, że klapa sama będzie się unosić po otwarciu jej z pilota? W aucie nie ma elektrycznego podnoszenia klapy...

Pozdrawiam.

• Zarejestrowani
Opublikowano
W e61 też zadziała ale potrzeba naprawdę mocnych siłowników i ciężko będzie klapę zamknąć

b4c4c1867b858a60.jpg.30a4296d964cadcc5bbee45deeb1292d.jpg

OFICJALNY ZEWNĘTRZNY PARTNER BMW AG

Chiptuning Programowanie Carplay Kodowanie Diagnostyka BMW AOS

Tel. +48-790-465-462

https://www.facebook.com/Codemybimmer

https://www.instagram.com/codemybimmer

Opublikowano
W e61 też zadziała ale potrzeba naprawdę mocnych siłowników i ciężko będzie klapę zamknąć

No nie, bo przy zamknietej/przymknietej klapie silowniki ida w dol, wiec nie pchna klapy do góry

• 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Rozgrzebe troche kotleta i dodam swoje przyslowiowe trzy grosze :)

1. Mocniejsze silowniki moga uszkodzic uchwyty klapy

2. Sa dostepne zamienniki, „wzmocnione silowniki" na ebay-u & Co. ale po czytanych wypowiedziach szczesliwych/nieszczesliwych nabywcow tez nie sa do polecenia. Tak samo szybko przestaja funkcjonowac jak powinny do tego po szybkim otwarciu klapy na 3/4 bardzo powoli podnosza sie do samej gory a zamykanie klapy mozna porownac do wizyty na silowni :mrgreen:

3. Jesli silowniki trzymaja jeszcze klape na tyle ze nie opada nie ma sensu ich wymiany poniewaz problem wczesniej czy pozniej powroci (granice jednego do dwoch lat, czytalem tez o 3-miesiacach ale to pewnie jeden z wyjatkow)

4. W E61 nie byly przewidziane silowniki ktore po nacisnieciu z pilota unosily klape i do naszego modelu nie znajdziemy takich. Ma to pewnie cos wspolnego z bezpieczenstwem i niekoniecznoscia odwiedzania dentysty po otwarciu klapy :D

5. Elektrycznych zamiennikow tez nie ma, zostaje jedynie droga, hydrauliczna alternatywa.

Mialem zamiar na wiosne wymieniac ale po szperaniu na necie zrezygnowalem i jednak poczekam az calkiem wysiada

Ps. Orgonalne silowniki byly produkowane przez stabilus.de na ich str. mozna znalezc org. czesci (po ich nr. czesci) i beda pewnie tansze niz z napisem BMW :cool2:

Edytowane przez speed1211

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Rozgrzebe troche kotleta i dodam swoje przyslowiowe trzy grosze :)

4. W E61 nie byly przewidziane silowniki ktore po nacisnieciu z pilota unosily klape i do naszego modelu nie znajdziemy takich. Ma to pewnie cos wspolnego z bezpieczenstwem i niekoniecznoscia odwiedzania dentysty po otwarciu klapy :D

:duh: :duh: :duh:

A to ciekawe....ja swoja klape i otwieram z pilota a niedługo może bede ją nawet zamykał.... :cool2: :cool2: :cool2:

http://allegro.pl/bmw-e61-silownik-teleskop-pompa-hydrauliczna-klapy-i3927948810.html

a to chyba z UFO pochodzi... :D :D :D

Ale na poważnie poprostu masz słabą wersje wyposażenia i nie masz tego.U mnie działa to na hydraulice .Dobry bajer :cool2:

Opublikowano
Zauważyłem, że temat został rozgrzebany mam pytanie. Mam e60 sedana i jak otwieram bagażnik to z nieziemskim impetem wyrywa do góry, może to być powód zużytego siłownika i czy po wymianie będzie szła wolniej?? Powiem szczerze, że za każdym razem gdy otwieram boje się, że gdzieś coś się zerwie albo Bóg wie co.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Marcin530

A jakie silowniki masz u siebie ze klapa sama sie podnosi po nacisnieciu przycisku na kluczu?

Do tej pory o tym nie slyszalem, moglbys zrobic filmik?

Co do mojego wyposazenia powiem ze tego bajeru brakuje ale jak to zazwyczaj jest, nie mozna miec wszystkiego a dolozenie pompy jest pracochlonne i sama pompa nie wystarczy do tego trzeba zrobic nowe okablowanie poniewaz nie bylo to przewidziane jako czesc do doposazenia, kupic nowy silownik, nowy uchwyt silownika, nowa obudowa klapy z przyciskiem zamykania, modul sterujacy, zaprogramowanie i pare pierdulek jescze wiec koszta beda wieksze.

jaworski19 niestety nie wiem jak to jest w E60 ale podejzewam ze pod koncem powinna troche zwalniac. Najlepiej bedzie jak porownasz z kims kto posiada E60 i jesli u niego inaczej funkcjonuje jak u Ciebie to wymiana pewnie pomoze :D

Edytowane przez speed1211

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano
Zamyka się jak naciśniesz styk pod klapą ale mam nadzieje ze idzie to zaprogramować 1 naciśnięcie otwieranie 2 przytrzymanie powtórne zamykanie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zamykanie tylnej klapy z pilota powinno dzialac po nacisnieciu i przytrzymaniu przycisku klapy na pilocie. Jesli to nie dziala sprobuj drugim pilotem, moze zadziala :)

Jesli nie dziala to napewno da sie to zaprogramowac :)

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Ok, porównam dzięki.

Z tego co wiem idzie to zaprogramować na pewno, a jest szansa doposażyć sedana w automatyczną klapę, czy to po prostu nie wychodziło w sedanach??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z tego co widze u Ciebie jest jedna sprezyna o sile 760N do otwoerania i sprezyna amortyzujaca wiec pewnie ona wysiadla albo odbojnik amortyzatora (po prawej) wiec zwroc uwage ktora czesc nie funkcjonuje jak powinna.

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=NC71&mospid=47753&btnr=41_1474&hg=41&fg=60&lang=pl

Co do automatycznej klapy musial bym poszukac ale chyba tej opcji nie bylo w wyposazeniu.

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Wielkie dzięki, zobaczę co mi szwankuje :)

Kurde szkoda bo chciałem se "doposażyć" w automatyczną klapę, no ale cóż.