Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Samochód jest na Niemieckich blachach z ważnym ich OC. Chce kupić ten samochód. To osoba co ma ten pojazd jak ma go mi sprzedać? Umowa 2 językowa? Wymeldowanie w ambasadzie(można tak zrobić???) czy trzeba w Niemczech go odmeldować? Tablice Niemieckie zabiera właściciel? Ma ktoś z tym jakieś doświadczenie???

Dzięki

Opublikowano
Umowa po niemiecku ( moze też być dodatkowo po polsku ) a tablice zabiera właściciel i to on zgłasza auto u siebie do wyrejestrowania.W ambasadzie się nie da :D :D :D
W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
  • 5 tygodni później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale co Ciebie interesuje wyrejestrowanie tego auta w Niemczech? Przecież w Polsce przy rejestracji urząd nie wymaga aby auto było tam wyrejestrowane. To zmartwienie właściciela samochodu.
Opublikowano
urząd nie wymaga aby auto było tam wyrejestrowane..

????

W mojim urzedzie specjalnie zwracaja na to uwage. Z czego co wiem to ta pieczatka wyrejestrowanie/wymeldowania pojazdu jest nizbedna do zarejestrowanie auta w PL.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No to jak zwykle w PL co urząd to inne przepisy mimo, że przepisy są jedne. :) Mógłbym takich przypadków wymienić dużo. No ale to taki kraj.

Akurat w tym przypadku to głupota czego wymaga Twój urząd, bo auta z Belgii np nie mają żadnych zapisów na dowodzie rej, że są wyrejestrowane. Podobnie jest z Francji. Nie ma też żadnych przepisów mówiących o tym, że sprowadzany samochód musi być wyrejestrowany za granicą, więc powiedz w swoim urzędzie żeby się puknęli w główkę albo douczyli. :)

Opublikowano
To juz poznalem w PL, ten mowi ze nie trzeba skladac ten dokument, a drugi, doslownie 5 minut pozniej, mowi ze trzeba. Dzieki za info, myslalem ze ta pieczatka jest faktycnzie wymagana, bede o tym pamietaj nastepnym razem. Pozdrawiam
Opublikowano

Ja też o tym nie słyszałem a rejestruję sporo aut klientów w roku :D :D

No ale autor tematu ma już wiedzę do rejestracji następnego auta i nauczkę żeby oszczędzać kaskę

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco