Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od pewnego czasu zapala mi sie kontrolka "check engine" jednak gasnie niekiedy po chwili , po czym po jakims czasie zapala sie ponownie (na drugi dzien, po godzinie - nie ma reguly) Co ciekawe jednoczenie z "check.." zapala sie błąd tempomatu (zawsze zapalaja sie i gasna razem).

Po podpieciu pod soft diagnostyczny zczytalo błąd p110d (przeczytalem ,ze to cos z przepustnica). Poza tym podczas gdy swieci "check" slychac niekiedy jakby stukanie pukanie - ale nie wystepuje to zawsze i nie w sposob ciagly. Ponadto zauwazylem wyciek oleju silnikowego spod uszczelki pokrywy zaworow (byla 2 miesiace temu wymieniana. Leje sie dosc mocno ) Warsztat ,w ktorym do tej pory naprawialem samochod najpierw wymienil uszczelke miski olejowej, a teraz gwarancyjnie chce wymeinic jeszcze raz ta od pokrywy zaworow.

Czy owe błedy moga miec z tym jakis zwiazek - mam na mysli wycieki ? czy raczej sa to zupelnie inne usterki ?

Samochod po zakupie zostal zalany mobilem 0w-40 (nie mam niestety zadnej dokumentacji serwisowej co bylo wczesniej)

20120719_002.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Podjedź do kogoś kto ma Inpę lub DIS'a tam będziesz miał opis błędów a nie sam kod. Wycieki o których wspominałeś nie mają wpływu na zapalający się check silnika. Jaki przebieg auta ?? Świce zapłonowe kiedy wymieniane ? Przepustnica w tym modelu nie jest wykorzystywana tylko do celu diagnostycznych jak to ładnie napisali w TIS'ie. P110D - Potencjometr przepustnicy A/B - usterka zakresu / działania
Krzysztof
Opublikowano
wszystkie czesci eskploatacyjne w tym swiece, cewki, plyny oleje, filtry itd. byly wymieniane zaraz po kupnie czyli jakies 4000 km temu, przebieg w chwili obecnej 178tys.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w n46 olej leje się z uszczelki pokrywy zaworów, vacum- pompy, uszczelki czujnika wałka ekscentrycznego na pokrywie zaworów oraz uszczelek pod podstawą filtra oleju - uszczelkę kapy zaworowej nie jest super łatwo wymienić, mogli to zawalić.. :) ale obejrzałbym resztę owych miejsc. klapa gazu psuje się rzadko ale się zdarza i wszystko wskazuje że masz nawaloną - wymień i po kłopocie, używka przejdzie, powodzenia!
Opublikowano

Problem z przepustnicą (jest elektroniczna, nie na linkę jak w starszych silnikach), powoduje przejście w tryb serwisowy i pojawienie się dwóch pierwszych informacji na I-drive. W trybie serwisowym tempomat jest z automatu dezaktywowany, podobnie kiedy zawiedzie jeszcze np. układ DSC. Wycieki to druga oddzielna usterka.

Pozdrawiam

Opublikowano
w n46 olej leje się z uszczelki pokrywy zaworów, vacum- pompy, uszczelki czujnika wałka ekscentrycznego na pokrywie zaworów oraz uszczelek pod podstawą filtra oleju - uszczelkę kapy zaworowej nie jest super łatwo wymienić, mogli to zawalić.. :) ale obejrzałbym resztę owych miejsc. klapa gazu psuje się rzadko ale się zdarza i wszystko wskazuje że masz nawaloną - wymień i po kłopocie, używka przejdzie, powodzenia!

Olej poszedl spod uszczelki czujnika wałka ekscentrycznego na pokrywie zaworów (wczoraj było uszczelniane- dzisiaj podjechałem na kontrole i wyciek zostal zahamowany, ale leci jeszcze gdzies w okolicach bagnetu...w piatek mam sie zjawic aby dokonczyc naprawe - wymiane uszczelek w tym miejscu).

Bardzo ciekawi mnie dlaczego nagle sie tak rozciekl silnik ?

Mam 2 pomysly ...

1) wczesniej byl olej mineralny i po zalaniu 0w-40 uszczelki puscily ?

2) zbyt wysoki stan oleju po wymianie ? (jest jakas kontrolka ostrzegawacza o zbyt wysokim stanie oleju ?)

Co do przepustnicy jest czysta, kod bledu zostal skasowany i jak na razie przez ostatnie 50 km nic sie nie zapalilo.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
rozmawiałem ostatnio z kolegą, który jak się okazuje też miał ten komunikat na wyświetlaczu i potem błąd klapy gazu. po dogłębnym zdiagnozowaniu auta okazało się, że wartości podawane przez sonde lambda są niewłaściwie skorygowane, adaptacja tych wartości poprzez funkcję serwisową z isty załatwiła sprawę jak na razie od 3 miech. na dobre. wyciek oleju dołem miarki to też raczej w miarę normalne, oring w tamtym miejscu często puszcza, jako że olej sie tam o niego opiera - dlatego do wymiany tego oringu lepiej spuścić olej - nie jest to więc jakieś niezwykłe ale jak tak silnik wszędzie się poci to może ma problem z właściwym odpowietrzeniem dołu silnika? obsadę czujnika, co ważne trzeba odpowiednio założyć, tam bardzo łatwo leci i trzeba to dobrze podejść :-)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdz jeszcze separator oleju moze masz zasyfiony i wywala po kolei uszczelki i uszczelniacze.
Krzysztof
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdz jeszcze separator oleju moze masz zasyfiony i wywala po kolei uszczelki i uszczelniacze.

hmm, właśnie to miałem na myśli...

Opublikowano
wyciek oleju dołem miarki to też raczej w miarę normalne, oring w tamtym miejscu często puszcza, jako że olej sie tam o niego opiera

Jezdze juz 4 dzien po uszczelnieniu tego oringa i jak narazie z wyciekami spokój zobaczymy co bedzie dalej...

Dzisiaj uzupelnilem stan oleju, ktory wczesniej uciekł - w sumie jakies 0,7 l !!! :shock: ciekawe czy sie teraz cos rozszczelni przy wiekszym stanie oleju...

Jelsi chodzi o bledy - nic sie narazie nie zapaliło.

Czy sprawdzenia tego separatora mozna dokonac w przydomowym garazu ? czy raczej wybrac sie do serwisu ?

http://www.youtube.com/watch?v=04lVm0gnYow prawda to ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
no tak, ale filmik jest z 6 cyl a ty masz inny silnik, i troche inny system - najważniejszy jest mały kanalik w miarce, miałeś okazję go przeczyścić przy wymianie o ringu, poza tym musiałbyś zdemontować kolektor dolotowy i sprawdzić zawór oraz resztę wężyków systemu, wszystko generalnie musi być wolne od brązowo - żółtych nalotów, czasem w dużych ilościach, oraz 100% drożne. jak dla mnie to bezproblemowo nawet pod tzw blokiem do zrobienia, nie ma potrzeby wchodzenia pod auto.
Opublikowano
no tak, ale filmik jest z 6 cyl a ty masz inny silnik, i troche inny system - najważniejszy jest mały kanalik w miarce, miałeś okazję go przeczyścić przy wymianie o ringu, poza tym musiałbyś zdemontować kolektor dolotowy i sprawdzić zawór oraz resztę wężyków systemu, wszystko generalnie musi być wolne od brązowo - żółtych nalotów, czasem w dużych ilościach, oraz 100% drożne. jak dla mnie to bezproblemowo nawet pod tzw blokiem do zrobienia, nie ma potrzeby wchodzenia pod auto.

Niestety, nie robilem tego osobiscie wiec, nie wiem nawet jak to wyglada :/

Oddam to do jakiegos speca od BMW bo powoli zaczynam sie denerwowac... Serwis ktory to robił rozkrecał juz to juz 3 razy i na to nie wpadl. Wracajac do do separatora i samego oleju.. jaki olej najlepiej zalac w tym silniku ? Dzisiaj kupiłem 0w-40 na dolewke, ktory rzekomo zalal serwis przy ostatniej wymianie. W hurtowni w katalogu odczytali mi ,ze Castrol 5w-30... Czy moze byc te 0w-40 ?? czy jest cos lepszego do tego silnika ?

Opublikowano
oba oleje nadają się idealnie, wybierz droższy :)

hmmm czy napewno castrol to takie cudo ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czytałem wiele opinii że właśnie Castrol pozostawia w silniku dużo szlamu, więcej go ubywa + gorsza kultura pracy silnika.
Opublikowano

Panowie jestem troszke zaniepokojony... po opisanych wczesniej wyciekach , komp pokazal mi wartosc "min" stanu oleju oraz info "-1L"

Zakupilem litrowe opakowanie mobila i wlalem odrazu 0,75 l odczekalem jakies 15 min i sprawdzilem odczyt - pokazalo max.

pojezdzielm tak caly dzien i wieczorem bylo juz 3/4. Ale zadnych wyciekow (oczywiscie auto tez nie kopci na niebiesko :) )

Na drugi dzien dolalem pozostałe 0,3 L jednak wskaznik nie podskoczył w góre. Dokupilem jeszcze jedna litrowa butelke i dolewalem porcjami po 0,1l .. Niestety poszlo tak 0,6 litra i nadal wskaznik nie drgnal w gore... Czyzbym mial zepsuty czujnik ? Obawiam sie ,ze w silniku w chwili obecnej jest za duzo oleju chociaz wwskaznik pokazuje 3/4 ;/ Jak uwazacie spuszczac i zmierzyc objetosc ? czy zostawic?

Opublikowano (edytowane)
A nie da się sprawdzić poziom oleju "klasycznie", czyli po przez bagnet oleju?

Gdybym tylko wiedział gdzie jest ten "klasyczny" bagnet... chyba go nie ma w tym modelu ???

Dzisiaj , zlalem caly olej i nalalem poprawna wartosc tj ok. 3,8 litra (0,2 zostawilem na to co jest w filtrze, i 0,2 na reszte czesci silnika) , niestety bylo okolo 1,5 litra ponad stan ;/ wskaznik dalej pokazuje 3/4...... czyli jest raczej do wymiany- chyba ,ze serwis ktory uszczelnial wczesniej cieknacy oring cos spartaczyl, o ile jest taka mozliwosc...? :evil:

Edytowane przez radaz
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nawet nie szukaj bagnetu bo w tych silnikach go nie ma, najlepiej odessij to co dolałeś i ponownie sprawdź wskaźnik, jesli sie nie zmieni nic to może byc czujnik zepsuty.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
wyciek oleju dołem miarki to też raczej w miarę normalne, oring w tamtym miejscu często puszcza, jako że olej sie tam o niego opiera

Jezdze juz 4 dzien po uszczelnieniu tego oringa i jak narazie z wyciekami spokój zobaczymy co bedzie dalej...

Dzisiaj uzupelnilem stan oleju, ktory wczesniej uciekł - w sumie jakies 0,7 l !!! :shock: ciekawe czy sie teraz cos rozszczelni przy wiekszym stanie oleju...

Jelsi chodzi o bledy - nic sie narazie nie zapaliło.

Czy sprawdzenia tego separatora mozna dokonac w przydomowym garazu ? czy raczej wybrac sie do serwisu ?

http://www.youtube.com/watch?v=04lVm0gnYow prawda to ?

Sprawdzić to go raczej bez wymontowania się nie da. W ASO BMW ściągają kolektor ssący i takie tam. Ja z kumplem wymieniałem u siebie bez zdjęcia kolektora. Nie bawiłem się w czyszczenie tylko wymieniłem na ori wraz z rurkami. U mnie zamarzł w zimę i musiałem go wymienić.

Krzysztof
Opublikowano
Nawet nie szukaj bagnetu bo w tych silnikach go nie ma, najlepiej odessij to co dolałeś i ponownie sprawdź wskaźnik, jesli sie nie zmieni nic to może byc czujnik zepsuty.

Niestety po zlaniu nadmiaru oleju, nic sie nie zmienilo we wskazaniach poziomu. ;/

odnośnie czujnika warto pójść w ori czy zamiennik? nowy czy uzywka?