Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Objaw: Hałas dobiegający z tyłu samochodu. Coś jak wycie, huczenie. Najbardzie słyszalny od około 70 do 90 km/h i jeszcze lepiej słyszalny podczas puszczenia gazy (hamowanie silnikiem) w tych przedziłach prędkości.

Spostrzeżenie: Hałas milknie podczs wciśniecia sprzęgła.

Podejrzenia: dyfer (mam szperę) - ale ten hałas praktycznie z dnia na dzień zacząłem słyszeć - czy to możeliwe że umarł z dnia na dzień. Żadnych szaleństw nie było

Podpora wału.

Łożyska kół - wymieniana jakieś 40 tyś temu (FAG). No i hałaś ustaje podczas wciśnieci sprzegła. Łożyska raczej hałasują cały czas.

Ktoś ma jakieś pomysły co jeszcze lub jak potwierdzić lub wykluczyć podejrzanych?

Opublikowano

A więc dzisiaj samochód powędrował na podnośnik koła do góry, bieg i nasłuchiwałem huczenia. Niestety najgłośniejsze hałasy pochodzą z mostu. Szum a przy wyższych prędkościach wyje. Podpora wału również hałasuje, ale lekko mniej.

Odkrciłem korek wlewowy dyfra. Polało się trochę oleju-stan więc był. Olej ciemno żółty kolor. O wiele ciemniejszy od nowego. Przebieg oleju 70.000tyś a więc zaraz przed wymianą.

Co mnie bardziej zaciekawiło w oleju są drobinki metalu - taki brokat. Jak się go w misce przelewa to mieni się kolorami tęczy.

Nie wiem jak mocno się tym martwić. Tak jak piałem dyfer jest ze szperą. A więc jakieś płytki cierne są w środku. Zastanawiam się czy te drobinki to standardowe zjawisko dla dyfrów ze szperą - czy to nie są po prostu wytarte płytki cierne.

Mój dylemat polega na tym że nie wiem czy ten hałas to tylko zużyte łożyska w dyfrze - wtedy zdecydował bym się na regenerację

Czy po prostu dyfer zaliczył kompetny zgon - wtedy konieczna wymiana.

Czy ktoś może coś podpowiedzieć w temacie tych drobinek?

Opublikowano

cześć.

Dyfer jeszcze nie umarł ale jeżeli wyje to jest już bliski zgonowi :). Proponuję wymontować dyferek i wysłać do kolegi ...

FW motorsport & classic 791-239-689

lub

692 111 445 Michał Łódź.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

A więc kontaktowałem się już z FW Motorsport. Prawdopodobnie skorzystam.

A znacie jakieś firmy które robią coś podobnego na dolnym śląsku??

Pzdr.