Skocz do zawartości

Bmw e 39 523 zawór egr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich! Mam pytanie czy w tym silniku jest zawór egr? jeżeli tak to gdzie go szukać? Proszę o podpowiedź.
Opublikowano
Nie ma. EGR wystepuje w dieslach. Jego zadaniem jest wpuszczac czesc spalin do dolotu, zeby silnik szybciej zlapal temperature. Diesle z powodu wyzszej sprawnosci potrafia sie dlugo nagrzewac. Z jednej strony ekologia i oszczednosc paliwa. Z drugiej jak sie zatnie, to auto traci moc. ty nie masz tego problemu.
Opublikowano
  • Autor
Dzięki kolego za podpowiedz. Mam problem z mocą myślałem, że to ten zawór jest zasyfiony, no to problem pozostaje delej.
Opublikowano
  • Członkowie klubu

E tam,zużycie paliwa.

To chora ekologia która zabija wszystkie dobre,prawdziwe silniki.Wszędzie tylko teraz downsizing-i co z tego, że budują silniki 1,4 na 2 turbinach,które palą tyle co 2,0,gdzie tu logika.Tylko jak to wszystko się posypie to będzie lament,ale kogo już to będzie interesowało (gwarancję wytrzyma).

Nowym samochodom mówię stanowcze NIE !!!

Przez EGR zasyfia się tylko układ dolotowy,bo przecież silnik musi przepalić jeszcze raz część spalin i dlatego przez to mamy tylko masę sadzy.

Tak jak kolega wspomniał w benzynce tego nie ma.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
No ale jak w siarczysty mroz ruszysz powoli w trase i pion masz po 7km to juz kiepsko prawda? EGRa mozna sie pozbyc i u mnie auto deko odzylo na wolnych obrotach, ale do pionu nagrzewal sie dlugo mimo nowego termostatu. Tamat downsizingu i miliona turbin chyba wiele razy przerabialismy. Ja nowym autom nie mowie nie, ale niedlugo stosunkowo bezawaryjne beda tylko najprostsze i najslabsze modele a po 15 latach ich eksploatacje moze byc juz bezsensowna...
Opublikowano
  • Autor
Podpinalem ja pod kompa i wyszlo ,ze przeplywka walnieta wiec ja wymienilem i dalej to samo, teraz to juz nie wiem co robic!