Skocz do zawartości

320d 150KM czyżby turbina?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Od kilku dni mam problem z przyspieszaniem na 6 biegu. tzn. jak szybko nacisnę pedał gazu to na 2, 3, 4, 5, autko wyrywa do przodu jak się patrzy, natomiast na 6 tak w granicach 2500rpm muli niesamowicie tzn. na INPIE wskazania komp 2300 a turbina dmucha 1900 i wyskakuje błąd Auxilary water pomp oraz drugi błąd 4530 (1297) air charge conntrol. co to może być? Czyżby zapieczone kierownice turbawki czy też zaworek turba?
Opublikowano
Podmień zaworek z tym od EGR i wszystkiego się dowiesz.
Opublikowano
  • Autor
dzięki za odpowiedź, tak zrobię ale jakby nie było poprawy to co wyjęcie turbawki w celu przeczyszczenia czy jest może inny mniej inwazyjny sposób na zapieczone kierownice?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ten błąd Auxilary water pomp nie ma nic wspólnego z brakiem mocy w Twoim aucie. Jest to błąd pompki która odpowiada za ciepłe lub zimne powietrze z nawiewu. To ta pompka która znajduje sie nad dodatkowym podgrzewaczem wody ( wchodza do niej 2 wtyczki)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
...wyskakuje błąd Auxilary water pomp oraz drugi błąd 4530 (1297) air charge conntrol. co to może być? Czyżby zapieczone kierownice turbawki czy też zaworek turba?

pompka to nr 7 w linku http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AP71&mospid=47665&btnr=64_1084&hg=64&fg=18 i nie ma wpływu na moc (ewentualnie m.in. na temperaturę nawiewu). Ajak ewentualnie ją reanimować zajrzyj tutaj : viewtopic.php?f=69&t=126151

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
zaworek podmieniony i jest różnica i teraz mam pytanie czy często padają te zaworki turbo, ponieważ zaworek kupiłem nowy we wrześniu upłynie rok i się zacina. Czy może mieć wpływ na żywotność tego zaworka zrobiony mod? no i co zauważyłem że strasznie ten zaworek był gorący.
Opublikowano
a jaki ma być skoro jest blisko silnika i turbo i tam temperatura jest wysoka :D
szukam