Skocz do zawartości

Dodatkowa pompa wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z odpowietrzeniem ukladu chlodzenia, najprosciej mowiac nie da sie go odpowietrzyc ! Wlaczam ogrzewanie plus nawiew na maksa(na zimnym silniku)odkrecam korek w zbiorniczku a tam "wypycha " plyn na zewnatrz,pulsacyjnie. Odkrecam srobke odpowietrznika i wogule nie leci stad plyn a ze zbiornika wyrzuca jeszcze bardziej,to samo z drugim odpowietrznikiem. Dodam ze nie wazne czy silnik wlaczony czy nie.... Po odpieciu dodatkowej pomki wody,wszystko chodzi idealnie,tzn odpowietrzam jak trzeba w 5 minut i wszystko gra. Podpinam pompke....i znowu plyn leci z pod korka. Ta pompa to numer 6 na diagramie :

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=EZ72&mospid=47654&btnr=64_1169&hg=64&fg=18&lang=pl

Podjechalem do mechanikow co robia tylko BMW i nie bardzo wiedzieli co sie dzieje...

Spotkal sie ktos z czyms podobnym?

Opublikowano
odkrecam korek w zbiorniczku

po co?? w jakim celu??

Opublikowano

Jesli leci Ci zimne powietrze w kabinie na wlaczanym ogrzewaniu i postoju to masz zapowietrzony uklad-dlatego wywala plyn jak odkrecisz korek-odpowietrz uklad.

Najlepiej stan tak by przod auta byl dosc wysoko (np:podjazd pod ...) i dolej plynu na wylaczonym silniku,czasami go uruchom by pompa wody troche go wciagnela. Pewnie z 3 litry :D

Ja tak robie i skutkuje na odpowietrzanie ukladu :cool2:

"Bokiem Mijam Wszystkich " :D Bawarski Motor Warczy i Bardzo Mocno Wymiata

Moja bestia ;) http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=196786

Opublikowano
  • Autor
odkrecam korek w zbiorniczku

po co?? w jakim celu??

Mam odpowietrzac z zakreconym korkiem ?? Chce spawdzac stan plynu i dolewac jak wyplynie odpowietrznikami(co sie akurat nie dzieje)

Opublikowano
  • Autor
Jesli leci Ci zimne powietrze w kabinie na wlaczanym ogrzewaniu i postoju to masz zapowietrzony uklad-dlatego wywala plyn jak odkrecisz korek-odpowietrz uklad.

Najlepiej stan tak by przod auta byl dosc wysoko (np:podjazd pod ...) i dolej plynu na wylaczonym silniku,czasami go uruchom by pompa wody troche go wciagnela. Pewnie z 3 litry :D

Ja tak robie i skutkuje na odpowietrzanie ukladu :cool2:

Dzieki za porade,ale nadal to samo :/ nie moge nawet odpowietrzc bo nie leci plyn odpowietrznikami. Wogule,tylko rzyga korkiem :( Przejechalem wczoraj jakies 5-6 km i zapalila mi sie kontrolka niskiego poziomu plynu. Tam juz jest praktycznie woda,bo tylko dolewam i dolewam. Znalazlem kolesi co tylko zajmuja sie BMW(kolejni) Jutro ustawie sie z nimi,zobaczymy co wymysla.....££££££££

Opublikowano
Albo nawalił zawór nadciśnieniowy w korku... spróbuj z podmianą korka.
Opublikowano
  • Autor
Albo nawalił zawór nadciśnieniowy w korku... spróbuj z podmianą korka.

Wiem,ze czeste sa problemy z korkiem i tez nad tym myslalem. Prawdopodobnie wywala korkiem w czasie jazdy, co nie jest dziwne akurat w moim przypadku bo ta woda w zbiorniczku sie caly czas "gotuje" ,podnosi sie poziom i spada,podnosi,spada......itd. Postaram sie wrzucic filmik na YT. Dam znac,bedzie latwiej ogarnac co sie tam dzieje ;)

Opublikowano
Słuchaj to jeżeli takie akcje są to może u Ciebie przyczyną jest awaria pompy wody?! bo przy jej prawidłowym działaniu nie ma "skoków" lustra wody tylko woda płynie małym strumyczkiem.
Opublikowano
  • Autor
Wlasnie ciekawe jest to ,ze przy wylaczonym ogrzewaniu (tzn.ustawionym na 16st) strumien w zbiorniczu "idzie"idealnie ,zadnego spadku cisnienia,przerw itp. Robie przygazowke i widac jak ladnie podnosi sie cisnienie. Moge odpowietrzyc w 2 minuty ,bez problemu, to samo z odlaczona dodatkowa pompa wody... Reasumujac: bez ogrzewania jest super,jak tylko chce podniesc temperature w kabinie to sie robi mexyk !! Qrwa,pol nocy spedzilem wczoraj przy tym szrocie.... Wlaczam na 25-26 i padaka :( .wrzuce filmik wieczorem.....
Opublikowano
  • Autor
Z temperatura silnika nic sie nie dzieje. Grzeje sie szybciutko,wskazowka idealnie na wprost itp. Gonilem ostatnio gnojka po autostradzie,bez oszczedzania(a3 1.8 mi siadlo-zero konkurencji;) ) i nic. Dopiero na nastepny dzien zaswiecila sie kontrolka niskiego poziomu plynu....