Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałbym zapytać was jak jest z kodowaniem kluczyka do e60 (rocznik 2006 wiec jest to pilot). Dzwoniłem do ASO i powiedzieli mi ze za 700 zł w ciągu 5 dni mogą sprowadzic mi kluczyk, tyle ze musze go zamówić osobiście po pokazaniu dowodu osobistego i dowodu rejestracyjnego. Jak zapytałem o kodowanie to powiedziano mi że tych pilotów się nie koduje, wystarczy wsadzic go do stacyjki i po jakiś 15 minutach jazdy on sie sam zaprogramuje. Czy to prawda? A może źle zrozumiałem? Czy po prostu gość z ASO nie był za dobrym fachowcem ? :P

Opublikowano
Nie koduje się bo zamawiasz klucz pod konkretny numer VIN, fabryka wie jakie mają być w nim dane żeby zadziałał z twoim samochodem.
Opublikowano
Kiedyś gdy pytałem o koszt kluczyka starszego typu, tego który występował również w e46 to koszt wynosił coś ponad 700zł plus właśnie kodowanie ponad 300 więc przynajmniej w przypadku tamtego kodowanie jest wymagane.
Opublikowano
Ja dwa lata temu zamawiałem klucz, wtedy płaciłem cos około 650zł. Nie było różnicy w cenie czy to klucz starszego typu czy nowy. Auto na tym kluczu pali od razu jedynie trzeba go zakodować w aucie żeby centralny z pilota działał czy coś. Mi to akurat gość z serwisu zrobił ale na pewno sie za to nie płaci i można to samemu zrobić. Chyba w instrukcji obsługi to jest nawet opisane, bo gdzies to widziałem, możliwe że na forum.
Opublikowano
Sam kiedyś w e46 kodowałem kluczyk według instrukcji dostępnej na forum ponieważ jeden nie chciał działać i rzeczywiście było to banalnie proste i szybkie jednak gdyby komuś się nie chciało to BMW Inchcape we Wrocławiu bierze za to 300zł :mrgreen: