Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Takie strojenie daje komfort regulujacemu i właścicielowi. Nie trzeba jechać na drogę i tracić paliwo i czas.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
.... przypinał samochód i ustawiał niz tylko ustawił nie oszczędzając nawet 6zł :roll:

Niejednokrotnie trzeba wyjeżdżać z zakorkowanego miasta na obwodnicę, żeby dobrze zestroić instalację. Więc czas i paliwo napewno zaoszczedzone.

Opublikowano
Jak robiłem strojenie po obrotach to trasa 120 kilometrów okazała się niewystarczająca i potrzebowałem jeszcze wielu dni żeby dokończyć całość. W 10 minut to można ustawić fieste, ale nie silnik ze zmienną długością kolektora zmiennymi fazami rozrządu itp itd.
Opublikowano

zobacz na mapie gdzie jest firma AC.SA w Białymstoku i ile mam do obwodnicy albo nawet do granicy z Białorusią.

120 KM ? chyba jedno zero za dużo albo w paranoje popadacie to nie jest apteka zeby ustawić tyle czasu bo zakładam ze robisz to sprawnie a nie dlugo bo nie umiesz.

U mnie w pracy 10 minut wystarczy żeby samochód dobrze jeździł na gazie nie zaplał checka i palił ok 20% więcej gazu niz benzyny, no fakt na mojego trzeba bylo poświęcic 15 minut ale ludzie 120 Km i nie wystarczyło co ty tam widzisz w tych korekcjach to nie stereogram zeby się przyglądać podączasz tester jedziecie ustawiać i koniec

Opublikowano
... podączasz tester jedziecie ustawiać i koniec

To ja jednak wolałbym hamownie wybrać jako klient.

Opublikowano

Potwierdzam, wystrojenie przeciętnego samochodu, przy dużej wprawie, ale i dużych ambicjach zrobienia tego porządnie, to dla mnie średnio 50-70km. A robię to od siedmiu do dwunastu razy dziennie, więc wiem, co mówię.

Wystrojenie auta tak, by nie palił checka, oznacza zmieszczenie się w limicie adaptacji sterownika Pb od sondy lambda - a to oznacza max dopuszczalny błąd na poziomie najczęściej 25%. Brawo, gratuluję podejścia.

Co do strojenia na hamowni - moim zdaniem mało przydatne, ponieważ po pierwsze - stroi się wyłącznie stany ustalone, a największym problemem dla poprawnej pracy LPG jest niejednakowość optymalnych strategii stanów przejściowych dla benzyny i gazu, po drugie - pomija się z definicji cały niemały a ważny fragment (zwłaszcza dla ruchu miejskiego), w którym używa się obciążeń wytwarzających siłę napędową o wartości niepokrywającej oporów ruchu - czyli sytuacji w których to hamownia musiałaby delikatnie dopędzać koła a nie na odwrót. Nigdy nie jechaliście z lekkiej górki na bardzo delikatnym gazie, żeby nie hamować silnikiem? W cyklu miejsko - podmiejskim to bardzo ważny składnik stanów dynamicznych silnika i jego potraktowanie po macoszemu kończy się zauważalnymi przepałami. Do tego dochodzi czas potrzebny do zapięcia auta w hamownię, czas potrzebny na schłodzenie hamowni raz na czas (mało która wytrzyma wytwarzanie non stop siły hamującej dla silnika 250 KM przez okres potrzebny na wystrojenie dużych obciążeń).