Skocz do zawartości

[E36 318 TDS] Silnik ma epilepsje po zaliczeniu dziury.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wczoraj dosłownie zakupiliśmy z żoną następną Bunię....

Wszystko było ładnie i zgrabnie, zrobiłem nią już 200km i bez zastrzeżeń.

Dzisiaj moja kochana żona zaliczyła duuużą dziurę. (nie było mnie przy tym).

Objawy: silnik ma takie drgania jakbym traktorem jechał. Podczas przyspieszania drgania czasowo znikają i powyżej 2 tyś obr. znów się zaczyna... ale nie jest to regułą. Najgorzej jest przy odpuszczeniu gazu na biegu. Jest strasznie.

Moje pytanie jest takie: czy możliwe aby silnik mógł jakoś się "przesunąć" po tej dziurce... hmm wyskoczyć... czy jakoś oś wału napędowego mogła się zmienić względem silnika?

Podpowiem że z zawieszeniem jest wszystko ok. Aha zauważyłem też, że podczas jazdy przy skręcaniu w lewo drgania ustają !!!

Pozdrawiam!

Opublikowano

Czyli ewidentnie coś najprawdopodobniej żona uszkodziła podczas najazdu na tą dziuuuurę... :(

Jest kilka możliwości - silnik przesunął się na uszkodzonych poduszkach i dotyka ramy.

Przesunęła się skrzynia - dotyka ramy. Silnik spadł z jednej z poduszek.

Tak czy owak - musisz niestety to przeglądnąć...

Opublikowano

heh ewidentnie dziura jest tu winna (na żonę nie będę krzyczał :) )

Jutro rano buniek idzie na warsztat więc na pewno zeznam co było przyczyną. Zjada mnie ciekawość i z 2 strony mam nadzieje że nie kupiłem "naminowanej"

BMW :P (95r. zadbana w środku dwustrefowa klimatyzacja działa, zawieszenie cacy... za 7tyś)

--------------------------------Epilepsji dzień 2 - traktorem do lekarza ---------------------------------------

Bunia u mechanika, wstępne oględziny nic nie wykazały, aczkolwiek samochód jeszcze nie był podnoszony. Nie wiem czemu ale mam stracha że to coś poważniejszego... brrrr...

Wieczorkiem będzie wszystko jasne.

------------------------------ Uszkodzenia -------------------------------------------------------------------------

Mechanik stwierdził:

-poszła łapa poduszki silnika - od strony silnika

-poduszki silnika do wymiany...

tylko czekać na części i mam nadzieje że pojeździmy dalej bez większych problemów.

THE END...