Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
sprawdź, przeczyść krokowca, zawór disa sterujący długością dolotu i kuknij też czy nie masz tam gdzieś nieszczelności...
Opublikowano
jest to zaworek na przewodzie do recylkulacji oparów ze zbiornika paliwa. Idzie on z filtra węglowego do kolektora ssącego. może być uszkodzony
Opublikowano
Sprawdzalem czy wszystko szczelne jest czy nie lapie lewego powietrza i wyglada ze jest wporzadku. Tylko jak wezme tez zawor do gory to obroty trzyma normalnie i slychac jak ucieka powietrze a jak pusze go w dol to znowu faluja i nie wiem czy on jest zepsuty czy wina moze czegos innego na jakiej zasadzie dziala ten zawor??
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Disa to zawór sterujący klapką w kolektorze dolotowym(dolna część kolektora - taki dekielek przykrywa klapkę). Zawór ten przy około 3-4tys obr skraca długość dolotu. Ten zaworek o którym piszesz(znajdujący się w aucie pomiędzy 8 i 9 na rysunku) ma za zadanie utrzymywać to podciśnienie/ to że po naciśnięciu syczy nie świadczy o nim źle, tylko o tym, że w kolektorze jest podciśnienie które zasysa przezeń powietrze. Rozszczelniając go dajesz dodatkowe powietrze na przepustnicę, co stabilizuje obroty. Jeśli sprawdzisz ten układ podciśnienia i nie zauważysz nieprawidłowości /dmuchając w zaworki/ to skup się na odmie i silniczku krokowym->szukaj nieszczelności i brudu. to jedyne co mi przychodzi na myśl. U mnie po naciśnięciu tego zaworku nic się nie zmienia na wolnych obrotach jedynie delikatnie syczy.

http://bmwfans.info/parts/catalog/E36/Sedan/Europe/316i-M43/LHD/M/1995/february/browse/engine/vacuum_control_vacuum_tube/

Jeśli się mylę proszę mnie poprawić:)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
a to przeszkadza w czyms jak go wezme zeby przepuszczal powietrze tzn do gory? Bo jak wezme do gory to slychac jak przepuszcza powietrze i obroty sa normalnie tzn nie faluja