Skocz do zawartości

E46 Wymiana poduszki z jednej na dwustopniową

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam okazję zmienić kierownicę jednak jest sprawa poduchy. Poprzednio posiadałem kierownicę trójramienną z poduszką jednostopniową. Teraz mam kierownicę sportową poliftową z poduszką dwustopniową. Wtyczka do taśmy jest taka sama, jednak w przypadku poduchy dwustopniowej są wszystkie piny, w poprzedniej poduszce dwóch pinów nie było. W taśmie od kierownicy również występują wszystkie piny. Czy gdy ją podłączę będzie wszystko razem grać? Czy jest ryzyko wybuchu poduszki po podłączeniu?

Opublikowano

wybuchnac nie wybuchnie. Nie wiadomo jak sie zachowa podczas wypadku. Wiem że coś tam lutowali na zagranicznych forach żeby to działało.

Skoro jest dwunabojowa a dostanie sygnał to odpali pewnie jeden ładunek albo wcale nie odpali poduszki, niestety nikt z nas jeszcze crash testu nie robił żeby sprawdzić co sie dzieje z poduszką załozoną do innego systemu :P

szukam
Opublikowano
Ok poszukałem i faktycznie wielka niewiadoma czy będzie działać. Jednakże posiadam również moduł Airbag z auta z dwu poziomowym airbagiem. Mogę go przełożyć, lecz gniazda w tych modułach różnią się jedną wypustką (w nowszym module airbag brak jednej), a więc po usunięciu jednej wypustki z wtyczki wepnę. Pytanie czy to wystarczy? Reszta instalacji i poduszek powinna być taka sama w obu przypadkach?