Skocz do zawartości

330d - Odliczanie czasu do inspekcji lub do wymiany oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co KONKRETNIE ma wpływ na tempo odliczania kilometrów (to pokazywane zaraz po przekręceniu kluczyka) do następnej wymiany oleju lub inspekcji? Wiem, że upływający czas, przejechane kilometry i "styl jazdy" ale co to ostatnie konkretnie oznacza? Domyślam się, że kilometry przejechane na autostradzie z prędkością 120-140km/h będą inaczej liczone niż szarpana jazda w mieście 30-100km/h i stanie w korkach, ale pewnie są jakieś bardziej szczegółowe wytyczne, którymi kieruje się komputer pokładowy przy swoich obliczeniach?

Pozdrawiam,

ecml

Opublikowano

W kompie masz ustawione że interwał 30.000 Km to nic innego jak konkretna ilosć litrów paliwa.

I tak dla 330d (30.000km po skasowaniu inspekcji) to 2400 litrów. Na tej podstawie komp podaje ile zostało kilometrów do następnej wymiany oleju czy inspekcji olejowej, przeliczając odpowiednio litry na Km.

Pozdrawiam,

Mateusz

Najnowsze Mapy do Nawigacji 2014

http://chomikuj.pl/MapyNaviBMW

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
hmmm ciekawie. W moim 320d od ostatniej wizyty w serwisie minęło prawie 13 miesięcy i ok 9-9,5tkm, a komputer podpowiada mi że do kolejnego serwisu mam jeszcze ponad 23000km :shock: . Jeżdżę spokojnie (głównie miasto i okolice), a moje realne spalanie z całego baku zwykle wacha się w granicach 7-7,5l/100km, natomiast spalanie wg komputera to ok 6l/100km. Z powyższego mogę wnioskować, że komputer bierze sobie do obliczeń swoje (błędne) wyliczenia spalania i stąd tak duży dystans do kolejnego serwisu?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
komputer zlicza zimne starty, poziom używanych obrotów silnika itp.

hmm... to tym bardziej dystans powinien mi się skracać, a nie wydłużać, bo większość mojej jazdy to krótkie odcinki miejskie :wink: czyżbym jeździł aż tak spokojnie? :8)