Skocz do zawartości

Regulacja zaworów w m20b25, byłem u mechanika, ale....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
poprosił, żeby się zorientować, czy płytki mają mieć szerokość 31mm (wtedy nie ma problemu i zrobi regulację), czy jakieś inne potrzebne? W sumie nie wiem o co mu chodzi z tymi 31 mm, myślałem, że najzwyklejszy szczelinomierz wystarczy? Uszczelkę to obowiązkowo zmieniamy przy takiej operacji, czy do oceny i ew. wymiany?
Opublikowano
w m20b25 nie ma płytek szczelinomierz i koniec , nie wracaj do tego mechanika umie tylko w golfach płytki wymieniać . jak dobrze pamiętam to na wydech i ssący jest ta sama przerwa 0,25
BÓG MIŁOŚĆ WYGODA
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

kolega aturzynski dobrze prawi, masz zwykłe zawory do ustawiania, żadne płytki itp. regulacja 0.25, mechanik nie poważny :duh:

Oto prosta instrukcja jak to zrobić

Zwracaj uwagę aby krzywki wałka rozrządu zaworów regulowanych były w dole: 
gdy na 1 cylindrze krzywki są na dole, to na 6 cylindrze zawory sie mijają 
gdy na 2 cylindrze krzywki są na dole, to na 5 
gdy na 3 cylindrze krzywki są na dole, to na 4 
gdy na 4 cylindrze krzywki są na dole, to na 3 
gdy na 5 cylindrze krzywki są na dole, to na 2 
gdy na 6 cylindrze krzywki są na dole, to na 1

Kolejność zapłonu jest 1-5-3-6-2-4 więc pchając auto na biegu będziesz wiedział na którym cylindrze w dalszej kolejności dokonywać regulacji 

Aha i na zimnym silniku (najlepiej rano po nocnym staniu) luzy 0,25 na ssących i wydechach. Swobodne 0,25 - nie ciasno.

http://img571.imageshack.us/img571/2675/57735638496931821246812.jpg
Opublikowano
Dzięki za rozjaśnienie tematu. Do mechanika wrócę bo to tzw. "zaufany" tylko jeszcze nie regulował w BMW zaworów. Wolę takiego co się dopyta jak nie wie, niż np. fachowców z BOSCH SERVICE, co oni nie wymyślali z CLIO DCI żony i tak nie naprawili, a ile skasowali :mad2: .