Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i proszę o pomoc!

przeczytałem wszystkie posty dotyczące tego tematu. W żadnym jednak nie znalazłem mojego "przypadku".

Jeżdże 318 i E 36 w kombi, mam klimatronik dwustrefowy i od tygodnia niebywały problem (wiecie jaki teraz jest mróz).

Nie działa mi ogrzewanie w samochodzie. Jedynym nawiewem który wypuszcza ciepłe powietrze jest nawiew po stronie pasażera wypuszczający ciepłe powietrze na szybę.

Nawiewy na twarz i nogi dmuchają, jak nabardziej, jednak zimnym powietrzem.

Sytuacja ta zadziałą się nagle - wszystko działało, zatrzymałem się na parkingu, zgasiłem silnik a po jego ponownym uruchomieniu ogrzewanie przestało działać.

Fachowcy - jaka może byc tego przyczyna? Proszę o pilne odpowiedzi!

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

dzięku Jachu za szybkie info. Moim jednak skromnym zdaniem gdyby to był problem filtra to ogrzewanie słabe ale leciałoby z każdego kanału nawiewowego. Może masz jeszcze jakieś spostrzerzenia na ten temat. Dzięki jeszcze raz za odpwiedź :)

Paweł

• Członkowie klubu
Opublikowano

Nie sądzę żeby to był filtr kabinowy. Gdyby tak było to tak jak mówisz Pawle, ciepło by do środka leciało - co najwyżej słabiej...

Być może padły elektrozawory. Choć też nie jestem przekonany skoro mówisz że po stronie pasażera na szybę wieje ciepłym a na nogi zimnym. Gdyby tam padł elektrozawór to ze wszystkich nadmuchów wiałoby ciepłym lub zimnym (w zależności od tego jak by się zaciął). Choć już po Twojej stronie skoro zewsząd leci zimne to może być elektrozawór.

Może też być tak jak prawdopodobnie jest u mnie że zacieło się jakieś sterowanie nadmuchem...

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano

Bastek a czy to wiąże się ze ściąganiem pewnych elemntów deski rozdielczej by dostać się do tych strowników nadmuchu? Widzę, że jesteś starym bywalcem formu to może wiesz również czy nie ma na forum instrukcji jak takie coś wykonać...

Miej proszę wyrozumiałość do nowych posiadaczy cuda z bawarii :)

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Witam panowie mam ten sam problem nawet zalozylem wątek o tym

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=19669 problemie ale bez oddzewu :(

318 Tds Touring zimno jak cholera

tak pisalem w tym watku

Cytuje :

Wiec dzień samych niespodzianek

Rano zamarznięte paliwo ehhh ledwo zapalił gasł ale jakoś się udało

Więc autko ma klimatronik silnik 318 Tds i wszystko cacy tylko wydaje mi się że ogrzewanie delikatnie mowiąć jest słabe dodam że Ford mojego taty grzeje o wiele lepiej Laughing

Wymieniłem niedawno filtr przeciwpylkowy objaw parowanie szyb i wszystko było cacy dopki te cholerne mrozy nie przyszły

Dodam jeszcze że jak podnosze temperature i szybkość dmuchawy to leci coraz zimniejsze powietrze a może Tds ma tak słabą wentylacje że trzeba jezdzić w rekawiczkach

Troszke lepiej jest jak włącze zamknięty obieg ale wtedy szyby parują

Co to może być np termostat ??

dodam że wskazowka od temp silnika prawidłow dochodzi do pionu silnik zagrzany .....

dodam jeszcze że wszystkie nawiewy chodzą ok wymieniony filt pyłkowy

Możę zacieła się regulacja temperatury ?? hmmm

Termostat ale temp silnika ok ...... więć ??

co to jest ten elektrozawór gdzie jest hmmm

pozdrawiam

pozdrawiam

http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/834/uaec.jpg

Był Polonez, Golf III, E36, E46, .................

Jest E61i jest Git ..................................... :)

Opublikowano

hmmm ja jeszcze mam zamiarz zrobic jutro taki tescik zagrzeje samochodzik troszke pojezdze samochodem i bede zmieniał temperature od min chyba 18 st do 34 chyba max jesli się myle to mnie poprawcie coś mi sie wydaje że to może być elektrozawór ............ gdzie on jest hmm

a jeszcze jedno u mnie jak wlącze zamknięty obieg to temp delikatnie ale wzrasta ...............

i jeszcze jedno jak dam obroty na max to jeszcze chlodniejsze leci :(

Opublikowano
hmm poziom płynu w Tds panowie gdzie jest min gdzie max bo ja tam nie znalazłem na zbiorniczków takich napisów ale są jakieś takie dziwne hmmm nie umie tego opisać :shock: ??

Opublikowano

Witam Panowie!!!! :D

Jak widzicie jestem już szczęśliwym posiadaczem samochodu w którym naprawione zostało ogrzewanie!!!!(':cool2:')

tak jak wcześniej opisywałem problem był taki:

"Witam i proszę o pomoc!

przeczytałem wszystkie posty dotyczące tego tematu. W żadnym jednak nie znalazłem mojego "przypadku".

Jeżdże 318 i E 36 w kombi, mam klimatronik dwustrefowy i od tygodnia niebywały problem (wiecie jaki teraz jest mróz).

Nie działa mi ogrzewanie w samochodzie. Jedynym nawiewem który wypuszcza ciepłe powietrze jest nawiew po stronie pasażera wypuszczający ciepłe powietrze na szybę.

Nawiewy na twarz i nogi dmuchają, jak nabardziej, jednak zimnym powietrzem.

Sytuacja ta zadziałą się nagle - wszystko działało, zatrzymałem się na parkingu, zgasiłem silnik a po jego ponownym uruchomieniu ogrzewanie przestało działać.

Fachowcy - jaka może byc tego przyczyna? Proszę o pilne odpowiedzi!

pozdrawiam

Paweł"

A TERAZ DO BRZEGU... NAPRAWIONE ZOSTAŁO TO W 2 MINUTY I BEZ ŻADNYCH SPECJALISTYCZNYCH NARZĘDZI. WYSTARCZYŁ ŚRUBOKRĘT I KOMBINERKI. Po telefonie "do przyjaciela" diagnoza była jedna - zawieszony elektrozawór! Wystarczyło uderzyć kilka razy w elektrozawory i tym oto działaniem przywołać je do porzadku.

Bardzo jednak wszystkim dziękuję za udział w rozmowie.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
Dobra to jeszcze powiedz gdzie są te elektrozawory bo mi się wydaje że mam podobny problem :)

Opublikowano

Cze...

Elektrozawory są umieszczone po lewej stronie samochodu (podobno strony samochodu nazywa się tak jak przedstawiają się gdy się w nim siedzi za kierownicą) Wkręcone są w ściankę obok silnika nieco poniżej białego zbiorniczka moim zdaniem z płynem hamulcowym.

jeżeli byłem pomocny to bardzo proszę :D

pozdrowienia

Paweł