Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam kilka pytań odnośnie skrzyni automatycznej w E34 z silnikiem M50.

Co jakiś czas zapala mi się kontrolka ostrzegawcza od skrzyni (tak jakby pomarańczowe słoneczko z wykrzyknikiem) , oprócz tego skrzynia chodzi płynnie i nic niepokojącego w czasie jazdy sie nie wyczuwa, jedynie czasami przy wrzuceniu wstecznego i zbyt szybkim wciśnieciu gazu (tzn zanim jeszcze sie poczuje ze wsteczny juz ciagnie) zaczyna cos jakby pstrykac. I jeszcze jedna rzecz mnie niepokoi - przy pozycji N i dodaniu gazu auto zachowuje sie tak jakby chcialo sie powoli toczyc, co prawda nie jedzie ale przy dodawaniu i odpuszczaniu gazu zaczyna sie bujać.

Prosze o Wasze opinie w tym temacie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
nie powinno sie wciskac gazu zaraz po zmianie biegu - tzn jak wrzucisz np R to musisz odczekac az ruszysz - wymaga tego budowa skrzyni - musi sobie wyrownac cisnienie na odpowiednich sekcja - jezeli tego sie nie przestrzega to skraca sie zywotnosc skrzyni ...
Opublikowano
o którą kontrolke ci chodzi bo mam taki sam samochód jak ty ale nie wiedziałem że jest coś takiego

o ta ktora sygnalizuje awarje skrzyni, jesli tez masz automat to po przekreceniu kluczyka powinna sie zapalic

Sprawdż typ skrzyni i olej jaki tam wlałeś

Skrzynia A4S 310R - olej Quaker State Dexron III - powinien byc dobry a od czasu wymiany oleju i filtra robi sie coraz gorzej.

nie powinno sie wciskac gazu zaraz po zmianie biegu - tzn jak wrzucisz np R to musisz odczekac az ruszysz

Nie wciskam