Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

proszę o konkretną odpowiedz.

Chciałbym zakodować światła do jazdy dziennej w ten sposób żeby przełącznik był na auto, po przekręceniu zapłonu zaświecałyby się ringi i światła przeciwmgielne (halogeny) ze zmniejszoną o ileś tam % mocą. Po wykryciu przez czujnik zmierzchu, wyłączałyby się halogeny a zaświecały ksenony.

Można tak zrobić czy nie? Jest tyle różnych błędnych informacji w internecie że już sam nie wiem.

Dzięki za pomoc jak ktoś wie, jak i co i gdzie przestawić.

Moje E60 jest z 2004 roku z ksenonami bez doświetlania.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Hej. Mam e 60 z 2004r. i wygląda to tak . Halogeny ci nie będą świeciły jako światła do jazdy dziennej, rolę w tym momencie przejmują światła drogowe,które świecą z mocą ok 30-40%. Przełącznik cały czas w pozycji A i zapominasz o światlach. W dzień świecą tylko przednie ,po zmroku lub przy złej pogodzie sam przechodzi na xenony. Przy dziennych w pozycji A nie świecą brewki ani zegary. Koszt 60zł robił mi to gość z Wrocławia nr.tel do niego 605215843 albo wpisz sobie na necie CARPEDIEM to jest ta sama firma a działają w kilku miastach Polski. Ja jestem zadowolony.Pozdrawiam
Opublikowano

Było wałkowane na forum wiele razy ale można powtórzyć...

Jeśli masz pojęcie o kodowaniu i auto przedliftowe z LM1 to nie musisz sponsorować firm tylko zakodować następującą wartość w module LM

DRL_WERT_DIMMUNG

wert_01

oraz

DRL_V_GEDIMMT

wert_02

Efekt jest następujący...

- w pozycji przełącznika na "0"

po załączeniu zapłonu światła dzienne zapalają się na halogenach ( bez tylnych, ringów i oświetlenia zegarów)

po przełączeniu na pozycyjne świecą dzienne oraz ringi, tylne plus oświetlenie zegarów

po przełączeniu na "mijania" gasną dzienne i przechodzi na pełne "normalne oświetlenie"

- w pozycji przełącznika na "A"

po załączeniu zapłonu w dzień zapalają się światła dzienne na halogenach ( bez tylnych, ringów i oświetlenia zegarów)

po wykryciu słabszego oświetlenia ( zmierzch, tunel itp. ) załącza pełne oświetlenie i wyłącza dzienne... ( oczywiście przełączy na dzienne po wyjechaniu np: z tunelu )

powodzenia...

Opublikowano

Jeszcze jedna konfiguracja dla wszystkich zainteresowanych !!!

Można bardziej pokombinować i ustawić czułość automatycznych świateł oraz, czy mają się załączać podczas deszczu czy nie..

Moduł, który nas interesuje to RLS

w nim zmieniamy następujące wpisy:

Ustawienie czułości:

w wierszach

DEF_FLC_SCHWELLWERT_SATZ oraz FLC_SCHWELLWERT_SATZ ( należy zmienić w obydwu wierszach )

następujące wpisy są odpowiedzialne za odpoweidnią czułość:

wert_02 = normal ( normalna (najsłabsza) )

wert_01

wert_04 = ( dwa wiersze jeden pod drugim ( są ustawione jako standard ) ) = sensitive ( bardziej czuły )

wert_03 = very sensitive ( bardzo czuły )

Ustawienie włączenia świateł podczas deszczu:

wpis KONFIG_RLS_REGEN

aktiv = włączenie śwateł podczas deszczu w pozycji "A" ( ustawione fabrycznie )

nicht_aktiv = niewłączenie świateł podczas deszczu w pozycji "A"

powyższe ustawienia współpracują z dziennymi światłami ( przełączy lub nie przełączy z dziennych na mijania podczas deszczu )

miłego kodowania....

Opublikowano
Było wałkowane na forum wiele razy ale można powtórzyć...

Jeśli masz pojęcie o kodowaniu i auto przedliftowe z LM1 to nie musisz sponsorować firm tylko zakodować następującą wartość w module LM

DRL_WERT_DIMMUNG

wert_01

oraz

DRL_V_GEDIMMT

wert_02

Efekt jest następujący...

- w pozycji przełącznika na "0"

po załączeniu zapłonu światła dzienne zapalają się na halogenach ( bez tylnych, ringów i oświetlenia zegarów)

po przełączeniu na pozycyjne świecą dzienne oraz ringi, tylne plus oświetlenie zegarów

po przełączeniu na "mijania" gasną dzienne i przechodzi na pełne "normalne oświetlenie"

- w pozycji przełącznika na "A"

po załączeniu zapłonu w dzień zapalają się światła dzienne na halogenach ( bez tylnych, ringów i oświetlenia zegarów)

po wykryciu słabszego oświetlenia ( zmierzch, tunel itp. ) załącza pełne oświetlenie i wyłącza dzienne... ( oczywiście przełączy na dzienne po wyjechaniu np: z tunelu )

powodzenia...

Kolego a da sie takie cos zrobic w aucie po lifcie ale bez xenonow?Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

W jaki sposób zakodować świecące same brewki (lub brewki z ringami) przy dziennych w pozycji AUTO?

Czy jest to w ogóle możliwe?

http://img396.imageshack.us/img396/9259/19415hz1.gif

http://img201.imageshack.us/img201/9973/dsc00909zuy.jpg

Opublikowano

Ciekawe czy można zrobić tak, że po włączeniu zapłonu brewki + ringi świeciłyby niezależnie od ustawień włącznika świateł, jednocześnie nie pokazując błędów.

Same dzienne w długich mi nie wystarczają :mrgreen:

http://img396.imageshack.us/img396/9259/19415hz1.gif

http://img201.imageshack.us/img201/9973/dsc00909zuy.jpg