Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć Panowie,

wyskoczył mi błąd na desce "Service Engine Soon" - w iDrivie pokazuje wiadomość "Increased emissions"

pomyślałem, że to lambda, ale wczoraj pojechałem w dłuższą podróż i spalanie mam chyba odpowiednie na poziomie od 8,4 do 9,2 l/100km. Tankuje na Shellu zwykłą 95

niestety nie mam kompa i nie mogę szybko tego sam zdiagnozować..

mieliście kiedyś podobną sytuację? wiecie co to może być? i najważniejsze, jak to usunąć ?

Edytowane przez Hipo
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

jest trop..

uszkodzone są sondy lambda przed katalizatorem(nie osiągają odpowiednich temperatur) , ale problem polega na tym, że nigdzie nie można ich znaleźć używanych :shock: jak ktoś ma coś takiego to proszę o priva

nr pierwszej lambdy

0 258 007 215 producent BOSCH,

Ilość biegunów - 5 (na wtyczce jest 6, ale przewodów jest 5)

Długość całkowita [mm] - 1010

http://img208.imageshack.us/img208/4408/zdjcie1c.jpg

http://img513.imageshack.us/img513/1667/zdjcie2t.jpg

drugiej niestety nie mam, ale jest taka sama, głownie chodzi o to, że nigdzie ich nie ma - są ale z innymi wtyczkami.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
to sprawdź lambdy ponownie, ostatnio podobny przypadek (też błąd grzałki sondy) miał mój kolega wymienił lambde po czym problem po 1 dniu powrócił okazało się, że nowa lambda działała poprawnie tylko jeden dzień :duh: po ponownej wymianie na szczęście gwarancyjnej (choć gość z warsztatu się zarzekał, że to nie możliwe, że nowa sonda się popsuła i próbował wcisnąć nam, że to problem z czymś innym np silnikiem lub elektroniką) wszytko ok.
Opublikowano

tak to to ale ona dzial tylko po odpaleniu rozrzedza spaliny i mamy wyzsze euro hehe.

Prawdz czy sie filtr nie zapchał bo tam nikt nie zaglada ew jakies nieszczelnosci lub sam zawór wymontuj i przeczysc mozliwe ze cos zapchane i komp widzi zbyt dużą emisje interpretując to jako niesprawna pompę powietrza dodatkowego

Opublikowano (edytowane)

widzę, że ta pompa składa się z dwóch elementów

pompa i jakaś druga mała puszka, która jest połączona jakimś wężem i w tej małej puszcze jest podłaczona kostka, a gdzie jest ten filterek?

zawór - to ten przy silniku z "kapturkiem" aluminiowym?

http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=NA73&mospid=47758&btnr=11_3550&hg=11&fg=50

Edytowane przez Hipo
Opublikowano

Panowie, dalej walcze..

zaworek wyczyszczony, filterek całkowicie drożny

mam błąd P0411 - pompa powietrza..

słyszę ją wyraźnie, jak się włącza, ale tylko rano - pracuje max ok 10s i koniec jej pracy..

mogę sprawdzić w INPIE, czy DISie jej pracę lub ją jakoś ustawić? ewentualnie macie jakieś dane, jak powinna pracować?

• 2 tygodnie później...