Skocz do zawartości

330d - cichutko, ale buczy - co to?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przekręcam w stacyjce kluczyk do pozycji zapłonu (tej, przy której palą się kontrolki oleju i ładowania), wyłączam klimatronika aby nie zakłócał efektów dźwiękowych i coś kurde buuuuuczy. Cichutko, jak otworzę drzwi lub okno, włączę nawiew lub radio to już nie słychać, ale buczy. Przestaje mniej więcej po kilkudziesięciu sekundach. Wydaje mi się, że zaczyna znowu po odpaleniu silnika, ale to może być tylko złudzenie. Na 90% wcześniej tego nie było - nie chce mi się wierzyć, że bym nie zauważył, nie usłyszał, nie zwrócił uwagi...

Ma ktoś pomysł co to może być?

Pozdrawiam,

ecml

Opublikowano

Czy to może być pompa progowa/podprogowa? Jeżeli tak, to jak głośno ma prawo być ją słychać? Są jakieś inne, jednoznacznie rozpoznawalne objawy nieprawidłowej pracy, poza buczeniem?

Pozdrawiam,

ecml

Opublikowano
Wszystko zależy jakie to buczenie i skąd się wydobywa... Może to klapy w klimatroniku? Te od ukierunkowywania nadmuchu ;) U mnie po wyłączeniu klimatronika też słychać jak coś tam sobie kończy pracę ;)
Opublikowano
Łatwo sprawdzić czy to pompa paliwa - włącz zapłon i odczekaj kilkadziesiąt sekund nasłuchując. Pompa powinna się wyłączyć po niecałej minucie - jeśli buczenie ustało to masz odpowiedź.
Opublikowano

Dzięki Panowie za sugestie, wiem już na 99%, że to pompa - wszystkie objawy na to wskazują. Będzie trzeba przy okazji założyć nową i tyle.

Pozdrawiam,

ecml