Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak w temacie ,grzeje mi się alternator . Dodam ze auto stało od pazdziernika czy listopada (w okresie zimowym nie urzywam BMW).I teraz jak je odpaliłem po tej przerwie to włśnie wystąpił ten problem. Dodam jeszcze ze alternator jest sprawny w 100% bo juz go sprawdziłem.
Opublikowano
w pugu 106 czy 206 mialem dosc podobnie.nie odpalalem go chyba z pol roku jak nie dluzej,po odpaleniu smazyl sie pasek wielorowkowy - rolka alternatora sie nie krecila. po recznym rozruszaniu rolki i polaniu odrdzewiaczem zaczelo byc ok,ale altek padl po miesiaciu. czy sie grzal nie sprawdzalem ale podejrzewam ze tak.
Opublikowano
Przeciez napisałem ze alternator jest sprawny (sprawdzony u gościa od alternatorów i rozruszników) . Kontrolka się nie swieci a czy coś śmierdzi ,tak pasek wieloklinowy od temperatury .
Opublikowano
heh, ma to znaczenie wtedy kdy sterownik bez przerwy grzeje swiece a alternator musi produkowac sporo pradu wiec ma nie mały opór, w takich przypadkach nawet potrawi pasek piszczec.
Opublikowano
Dokładnie jak napisał marcin085 ,dodam ze alternator po 5-8 minutach był tak gorący ze nie mozna było go dotknąć ręką. A pasek od temperatury az się dymił
Opublikowano

Cytat z bmw-sport.pl:

"Uszkodzony sterownik świec żarowych NIE GRZEJE ! NIE PODAJE NAPIĘCIA NA ŚWIECE!

Jest tak skonstruowany że gdy ulega awarii przepala się jak bezpiecznik! Świece są na 5v sterownik zasila je impulsowo płynnie od 3V do w skrajnych przypadkach 7v ZAWSZE NA POLECENIE ECU . Bez takiego cyfrowego polecenia nawet się nie aktywuje.

Sam nie może i nie podejmuje akcji grzania."

Czyli sterownik może zepsuć się tylko w jeden sposób - obwód się przerywa i nie ma wogóle prądu (świece nie będą grzać wcale).