Skocz do zawartości

E36 320 Vanos - Falujące obroty i wysoka temperatura.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dziś temperatura skoczyła do 3 kreski i zaczęły falować obroty tak mocno, że przy ruszaniu niemal za każdym razem gasł a gdy stałem na światłach gasł z powodu niskich obrotów.

Gdy zacząłem jechać normalnie powyżej 30km/h nie było żadnych objawów i temperatura spadła między 2 a 3 kreskę.

Już sam nie wiem czy szukać winy w sondzie, silniczku krokowym a może lewe powietrze w dolocie?

Dodam, że mam popękane rury doprowadzające powietrze i nie wiem czy nie jest to tego wina... rura z dolotujest oklejona taśmą może to to? Jest wyraźnie dziurawa.

Opublikowano

W dolocie nie może być pęknięcia na jeden milimetr bo silnik nie chodzi tak jak ma chodzić...

Na początek z tym zrób porządek. Później zobaczysz jak temperatura będzie dalej nie taka jak trzeba to: sprawdzasz ilość płynu chłodzącego, odpowietrzasz układ, sprawdzasz/wymieniasz wisko, pompę wody, termostat.

Opublikowano
Woda nie cieknie płyn chłodzący jest w porządku a układ odpowietrzony. Znajomy powiedział, że to normalne gdy temperatura podniesie się trochę a przypomniało mi się, że stałem w korku więc silnik nie miał dodatkowego chłodzenia.
Opublikowano
Woda nie cieknie płyn chłodzący jest w porządku a układ odpowietrzony. Znajomy powiedział, że to normalne gdy temperatura podniesie się trochę a przypomniało mi się, że stałem w korku więc silnik nie miał dodatkowego chłodzenia.

Masz klime, jesli tak, to sprawdz, czy pomiedzy chlodnicami nie masz lisci i innego syfu.

Jesli nie masz klimy, to tez sprawdz, czy chlodnica nie zasyfiona (bloto, liscie, etc).

Czy wisco sie zalacza ?

pozdr.

Mariusz