Skocz do zawartości

e39 uszkodzone drzwi - naprawa czy wymiana z AC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Nie wiem czy to dobry dział, ale najwyżej admin przeniesie. Mój znajomy uszkodził wczoraj drzwi w e39 530d z 2002r, a ściślej ktoś mu zrobił wgniecenie w drzwiach pasażera w miejscu nad listwą ozdobną, a klamką. Nie mam zdjęć, ale uszkodzenie zaczyna się na rancie, krawędzi, a kończy na środku drzwi. Sprawca nieznany. :? Na szczęście znajomy ma AC w Allianz, na pełnej opcji, czyli zniesiona amortyzacja części, zniesiony udział własny. Początkowo polecałem mu naprawę bezgotówkową niekoniecznie w ASO, bo 70% wartości samochodu szkoda nie przekroczy, ale jest pewien dylemat. Drzwi kiedyś pod listwą ozdobną były lakierowane, góra w oryginalnym lakierze. Czy TU może zrobić potrącenie 50% przy wycenie? Jeśli tak, to potrącenie będzie dotyczyło kosztu zakupu drzwi, czy też robocizny?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Drzwi się nie powinno w ogóle naprawiać, bo są elementem na który działają duże siły związane z zamykaniem itd. Każdy porządny rzeczoznawca przyzna ich wymianę. Czy były wcześniej lakierowane czy nie, nie powinno mieć znaczenia. Lakierowanie to nie naprawa blacharska więc drzwi są nadal w pełni sprawne.
Opublikowano
  • Autor
Też jestem zdania że nie powinno się naprawiać. Obawy są o ewentualna partycypację w kosztach naprawy, gdyby TU uznało obcięcie kosztów o 50%. Naprawa w ASO drzwi 5500 zł czyli dopłacać ponad 2000 zł do interesu mimo posiadania AC z opcją zniesienia chociażby amoryzacji byłoby dotkliwą karą. Z tego co się dowiedziałem pod listwą lakierowana część ma 650 um, czyli coś szpachli zostało położone.