Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zwracam sie z pytaniem w imieniu mojego kolegi.

Otóż sytuacja przedstawia sie następujaco: chlopak miał 328i w bardzo dobrym stanie, niestety rozbił ją bardzo mocno.

Po tym fakcie zakupił za granicą w okazyjnej cenie poliftowe 316i z 2003 roku, z uszkodzonym silnikiem. Plan pierwotny był taki, że mial zamiar naprawic ten silnik, lub wrzucic taki sam z anglika.

Wpadl jednak na dosc ciekawy pomysł (do czego go zacheciłem) - żeby włożyć do tego auta swoj silnik M52 ze swojego poprzedniego rozbitego 328i. Stanu silnika jest pewien (ideał), jezdził tym samochodem przez ponad 6 lat.

Jak zapatrujecie sie na sensownosc tego zabiegu? Czy robota bedzie trudna i gra warta jest swieczki? Co będzie najcieższe? I co trzeba zmienic? Obawiam sie ze silnik i elektronika to podstawa, zapewne skrzynia i most tez musi pujsc z 328i? czy taka przeróbka wogole jest mozliwa?

Jak wiadomo fabrycznie w poliftach nigdy nie było silników M52, skończono je montowac do e46 w polowie 2000 roku, a więc na rok przed liftem. Zazwyczaj wkłada sie nowszy silnik do starszego auta - tu by było zupełnie odwrotnie.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano
Wszystko powinno przejść bez problemu. FL to tylko nowszy design nadwozia... komora silnika zostaje taka jak w przedlifcie - bynajmniej z moich obserwacji.
Opublikowano
pytanie czy były E46 M52 z DSC. na pewno było przed liftem 330d z DSC. jeśli nie było, to może oznaczać, że kolega straci DSC i zamiast tego będzie mieć ASC.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
pytanie czy były E46 M52 z DSC. na pewno było przed liftem 330d z DSC. jeśli nie było, to może oznaczać, że kolega straci DSC i zamiast tego będzie mieć ASC.

No tak, to ciekawa i cenna uwaga. Warto to sprawdzic. Ale pojawia sie pytanie - czy 316i (podstawowy najtanszy model) z 2003 roku ma wogole DSC? Mi sie wydaje że tylko ASC....

Wydaje mi sie , że DSC weszło seryjnie do e46 od 2004 roku dopiero....

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
Opublikowano

No tak, to ciekawa i cenna uwaga. Warto to sprawdzic. Ale pojawia sie pytanie - czy 316i (podstawowy najtanszy model) z 2003 roku ma wogole DSC? Mi sie wydaje że tylko ASC....

Wydaje mi sie , że DSC weszło seryjnie do e46 od 2004 roku dopiero....

weszło od 03/2003, więc należałoby to sprawdzić.

• 1 rok później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja mialem z 99 roku m52 i bylo dsc

🙃🙃