Skocz do zawartości

[E46] Autko nie odpala 2.0 cd

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Własnie jestem po holowaniu autka :(. Bardzo mnie dzis zadziwiło, dotychczas jeździło bez zarzutu, ale dzisiaj gdy zaparkowałem auto i wrociłem do niego po ok 2h i za choloere nie chcialo odpalić, krecił krecił kręcił i nic. Wogóle zauważyłem, że po przekreceniu kluczyków w stacyjce zapalją sie wszystkie kontrolki, ale nie ma już żadnego dzwieku, cisza, wczesniej było słychać jak się chyba pompa paliwa załącza lub cuś bo poprostu buczało, a teraz cisza, pali się również cały czas żółta kontrolka silnika(ale tu nie pamiętam czy ona nie powinna sie palic i gasnąć po zgaszeniu auta). Pomóżcie!! :(

P.S Autko to oczywiscie BMW E46 2.0cd 2004r.

Opublikowano
wg mnie na pierwszy rzut pompka podprogowa. możesz włączyć zapłon i się przysłuchiwać przy drzwiach kierowcy pod podłagą czy cokolwiek słychać. jak nie to sprawa jasna.
Opublikowano
  • Autor
Kolego, sprawdzalem i nic nie słychać, powiesz mi gdzie jest dokładnie to ustrojstwo i jak sie do niego dostać?? Jakaś fotka by sie również przydała. Czy to jest taka podłużna srebrna puszka zaraz przy filtrze paliwa z kostką do podłączenia??
Opublikowano
dokładnie, wygląda na padniętą pompkę podprogową. Możesz sprawdzić czy idzie na nią napięcie, jeśli tak to pompa do wymiany... jeśli nie to do sprawdzenia przekaźnik i bezpiecznik.
Opublikowano
  • Autor
Ok dzisiaj zabieram sie za rozbiórkę auta, powiedzcie mi orientacyjnie jakie są koszta tej pompki podprogowej i czy warto iśc w nową czy jakąś używeczkę ?
Opublikowano
może być używka, ale zastrzeż sobie prawo gwarancji rozruchowej. Zamontuj i sprawdź wytwarzane przez nią ciśnienie.
Opublikowano
  • Autor
Powiedzcie mi który to ten przekaźnik pompy paliwa? Własnie zdjąłem cały schowek i za tymi wszystkimi bezpiecznikami w głębi są 4 przekaźniki, trzy koloru jakby szarego i jeden pomarańczowy. Od lewej szary,szary,pomarańczowy,szary. Żadnych innnych tam nie ma. I z którym mogłbym podmienić zeby sprawdzić czy to przekaźnik nie jest walnięty?
Opublikowano
a masz prąd na pompie ? Weź woltomierz ustaw na 20V prądu stałego, odepnij kostkę od pompy i w kostkę wepnij styki woltomierza, po czym daj auto na zapłon i zobacz na wskazania woltomierza. Jeżeli pokaże coś koło 12V to znaczy że wszystko przed pompą jest ok.

Darmowa diagnostyka, programowanie - Nowy Sącz i okolice, kontakt PW

Moja galeria: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=173808

BMW E46 320Cd CR EU4 Coupe

Scania 124l 420KM

Opublikowano
  • Autor
kurcze nie mam teraz woltomierza, bym musiał go wykombinować od kogoś, chciałem teraz na szybko sprawdzić ten przekaźnik
Opublikowano
Jak nie masz woltomierza to podłącz żarówkę samochodową :D Oczywiście nie jest to 100%owa metoda
Opublikowano
jak będzie świeciła dość mocno to oznacza że wszystko przed pompą jest ok. Zapewne jest też bezpiecznik do pompy nie ?

Scania 124l 420KM

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj podniosłem auto i sprawdziłem napięcie sposobem na żarówke- pali się bardzo mocno. W takim razie zamawiam pompę podprogową.

Mam jeszcze pytanie co do pompy która znajduję się pod tylną kanapą. Powinna ona wydawać jakiś charakterystyczny dzwięk po przekręceniu kluczyków na zapłon? U mnie słychac że coś tam szumi ale bardzo cichutko. Pytam, bo jak miałem wczesniej Audi to ten dzwięk był dużo bardziej głośny, że nie dało się go nie usłyszeć :) ale tam tak powinno być

Opublikowano
u mnie w coupe też ten rocznik słychać ją jak wyłączone mam radio z minimalnie włączonym już nie. Masz może interface do auta ? Tam można wykonać test tej pompki.

Scania 124l 420KM

Opublikowano
  • Autor
Własnie nie mam interfejsu :/ Ale pompke już zamówiłem, wiec mam nadzieje że to ona. Pozatym przed awarią było słychąc dosyć głośne buczenie własnie z tamtych okolice gdzie ona sie znajduję, pewnie już dogorywała. Jak już bede miał pompkę i ją zamontuję to napisze czy wszystko gra.