Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z turbiną gdyż ostatnio coraz gorzej auto mi przyśpieszało i w 5 osób ledwo co się rozpędzał do 100km/h a do 120km/h to trzeba było dłuższą chwilę odczekać.

Zauważyłem że jak się gumę zdejmie idącą od filtra do turbiny to ten wirnik jak ruszałem go palcami chodzi do przodu, tyłu, lewo, prawo, górę i dół na wszystkie strony jak się tylko da a te łopatki z delikatnym oporem się kręcą.

Mam pytanie co lepiej się opłaca. Oddać turbinę do naprawy, kupić nową czy używaną?

A i jeszcze czy można coś pokombinować z jakąś większą turbiną by zamontować tam bez zbędnych przeróbek czy się nie da lub też nie będzie się opłacać.

BMW 318TDS 97.11r sedan.

Opublikowano
Najlepiej dać tą turbinę do regeneracji przynajmniej będziesz wiedział co masz bo kupisz używkę to może być tak samo zajechana jak Twoja
Opublikowano

Sprawdzałem używanych turbin ceny na allegro i faktycznie wychodzi na to że wydam trochę więcej a po regeneracji mam 100% pewności że posłuży mi przez kolejnych 7lat.

Dzwoniłem do kilku ludzi już w Lublinie by dopytać się o tą regenerację i prawdopodobnie jak od przyszłego tygodnia będę miał wolne kilka dni w pracy to pojadę i oddam auto do naprawy.

Mam jeszcze jedno pytanie gdyż wyczytałem na niemieckim forum że po regeneracji turbiny albo zakupie nowej konieczne jest wyczyszczenie silnika i kanałów specjalnym płynem pod ciśnieniem i zalać po czyszczeniu nowym olejem.

Co wy na to sądzicie bo z tego co ja czytałem na stronach których regenerują turbiny nic takiego nie piszą.

Opublikowano
Na pewno trzeba wyczyścić cały układ dolotowy od turbiny do kolektora ssącego włącznie . Sporo pracy ale efekt będzie odczuwalny
Opublikowano

To trzeba brać się za szukanie dobrej firmy która to zrobi w Lublinie.

W pracy podzwonię jeszcze w kilka miejsc i się popytam czy czyszczenie mają oddzielnie czy od razu robią czy też w ogóle bo na stronach ich nic nie pisze o tym

Opublikowano

Ok, dzisiaj dzwoniłem do jednego tylko gościa to powiedział że muszę przyjechać do niego bo przez telefon nie oceni szkody ale powiedział że tak od 790zł chyba że szlif turbiny to wtedy koszty od 1 600zł.

Mam już jedną firmę na oku w poniedziałek mam się z nimi umówić kiedy mam przyjechać autem i po wymontowaniu turbo ma mi podać koszty dokładne ale u tego to powiedział od 690zł jak będę wiedział coś więcej to napisze