Skocz do zawartości

zamiana motoru M20 z 2.0l na 2.5l

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Interesuje mnie możliwość zamiany silnika jak w temacie.Czy można to zrobić bez większych kosztownych przeróbek.Co trzeba jeszcze zmienić?Mam klimę jeśli to ma jakieś znaczenie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wg mnie to nie problem mój kolega tak zmieniał tylko ze on zmieniał

z 2.5 na 3.0l

A jak byś potrzebował silnik to mam do sprzedania w idealnym stanie do E34 2.5 24V 189tys przebiegu 192 konie silnik nie uszkodzony auto uderzone w prawy bok. Z całym osprzetem

Opublikowano

to fakt ze z 2.5 24v będzie problem, ale 12v to ten proaktycznie ten sam silnik tyle ze o większej pojemności. jeśli masz cały silnik z osprzętem to chyba nie będzie problem, chyba tylko dyfer ma dłuższe przełożenie.

jednak poczekaj aż się jakiś mechanik wypowie w tym temacie :)

PS sam żałuję troszkę ze tak nie zrobiłem, bo nawet miałem okazję, ale cóż....

Teraz mam tylko wspomnienia..... http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=19333
Opublikowano
Tydzień temu skończyolem taka przekładke u kumpla tylko że w e30,obyło się bez wiekszych klopotów generalnie wszystko pasuje trzeba zmienic silnik i komputer , reszta pasuje róznica w mocy jest naprawde duża ,myśle że warto zrobić taką przekładke koszta nie tak duże (kumpla silnik kosztował 1.200 zł) a jeżeli masz troche pojęcie o mechanice i warunki do wymiany silnika to poradzisz sobie sam,co do klimy to nie wiem czy ma to jakieś znaczenie.Powodzenia :lol:
Opublikowano
jak rozumiem caly osprzęt tj.rorusznik,alternator,przeplywomierz itp.jest w obydwu silnikach taki sam,skrzynia biegow tez,wystarczy wymienic tylko komputer.Prosze o potwierdzenie gdyz mam mozliwosc nabycia atrakcyjnego 2,5l.Licze na pomoc forumowiczow
Opublikowano
podobno jeszcze warto zmienić przepływke choć na tej z 2.0 chodzi całkiem normalnie komputer to na 100% a reszta pasuje idealnie bez jakichkolwiek przeróbek