Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ! Panowie mam pytanie o różnice w silnikach M52TUB25 i M52TUB28 . Mam w E39 silnik M52TUB28 podwójny vanos w którym poszła uszczelka pod głowicą przez co poszła woda na tłoki i się przyarł na tłokach . Mam w częściach silnik M52TUB25 podówjny vanos cały z pogiętymi korobowodami . I teraz moje pytanie czy blok z silnika M52TUB25 jest zamienny z blokiem M52TUB28 ?? Głowice są takie same a wałki rozrządu ? Inne napewno są tloki i korbowody a wał jest taki sam czy inny ? Chciałem kupić nowe panewki , pierścienie uszczelki i do tego tłoki z korbowodami z M52TUB28 i poskładać to na tym bloku z M52TUB25 .
Opublikowano
tu poszukaj http://www.realoem.com/bmw/select.do

Nie masz podwójnego vanosa, a pojedynczy.

M54 miały podwójny vanos.

Na racztę pytań nie jestem w stanie odpowiedzieć, ale link Ci pomoże.

Kolega chyba źle doinformowany , M52 są dwie wersje z pojedyńczym i podwójnym Vanosem . Pojedyńczy to M52B28 a z podwójnym M52TUB28 :wink: Ja mam z podwójnym :) M54 to już nowsze silniki . Rozchodzi mi się tylko o blok czy jest taki sam bo wał z korbami i tłokami juz znalazłem .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
tu poszukaj http://www.realoem.com/bmw/select.do

Nie masz podwójnego vanosa, a pojedynczy.

M54 miały podwójny vanos.

Na racztę pytań nie jestem w stanie odpowiedzieć, ale link Ci pomoże.

Kolega chyba źle doinformowany , M52 są dwie wersje z pojedyńczym i podwójnym Vanosem . Pojedyńczy to M52B28 a z podwójnym M52TUB28 :wink: Ja mam z podwójnym :) M54 to już nowsze silniki . Rozchodzi mi się tylko o blok czy jest taki sam bo wał z korbami i tłokami juz znalazłem .

Dokładnie tak. Są z dwoma wanosami i z jednym.

Opublikowano
Więc tak , blok i glowica są takie same . Inny jest wał , korby i tłoki . Z tym że same tłoki z M52TUB25 sa o jakiś 1mm (dokładnie chyba o 0,95mm) wyższe od tłoków z M52TUB28 . Tłoki z 2,5 można od góry z frezować o 1mm i mamy tłoki z 2.8 . Chciałem też zaznaczyć że tłoki z pojedyńczego Vanosa nie podejda do podwójnego z racji braku odpowiednich wycięć w tłoku na zawory wydechowe . Wałki rozrządu są inne . Przyda się dla potomnych :wink: Pozdrawiam :wink:
  • 1 rok później...