Skocz do zawartości

M52B20 Zmienny poziom oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mój problem przedstawia się następująco: Pewnego poranka, przed uruchomieniem auta sprawdziłem poziom oleju (robię to dość często, z uwagi, że gdzieś znika) i na bagnecie było minimalnie ponad połowę stanu, więc nic nie dolewałem. Kolejnego poranka zrobiłem to samo, ale poziom był delikatnie ponad maks. Zdarzało się to już wcześniej (olej na min, dolewam ok 100ml, następnego dnia ponad maks). Początkowo myślałem, że przelałem, ale teraz stan zmienił się bez dolewki. Ma ktoś jakiś pomysł??
Opublikowano
  • Autor
Jak najbardziej. Zastanawia mnie czy może on gdzieś zalegać? Gdzieś jakaś niedrożność??
Opublikowano

Może spływa olej z obudowy wkładu filtra oleju (puszczają oringi).Ale musiałby czasami spływać,czasami nie.

Gdy będziesz miał większy poziom oleju to zobacz czy w filtrze jest olej.

Gdy olej spłynie powinna przy odpaleniu przez chwileczkę,świecić się kontrolka smarowania,jak po wymianie oleju,bo czujnik ciśnienia oleju jest na obudowie filtra.

Opublikowano
  • Autor
Czasami tak jest, że świeci dłużej. Słychać też stukanie, tak jakby hydro były do wymiany, ale po chwili się uspokajają. Ten olej powinien spływać z tej obudowy?
Opublikowano
  • Autor
Kosztowna jest naprawa? I czy da rade to zrobić w domowym zaciszu? Czy potrzeba do tego już fachowej wiedzy lub narzędzi?
Opublikowano

Jeśli sprawdzisz i potwierdzi się przypuszczenie,to kup nowy wkład filtra oleju,będzie razem z oringami i wymień je,takie dwa małe,są odpowiedzialne za to by olej nie spływał z filtra.

Stopień trudności naprawy od 1-10,wynosi :1 :D

Opublikowano
  • Autor
To robiłem jak zmieniałem olej, ale w komplecie miałem tylko jeden oring mały i jeden duży. A powiedz mi czy mogę spokojnie wykręcić tą pokrywę od obudowy filtra, bez ryzyka, że olej się wyleje??
Opublikowano

Możesz bez problemu wykręcić.

Najlepiej zrób to ,gdy stwierdzisz,że masz podniesiony poziom oleju.