Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , jestem nowy na forum , od początku wakacji mam okazje weekendowo jeździć e36 (318i sedan , 95') i zakochałem się w tej marce od pierwszej przejażdżki która trwała może 5 min :P Do prawka muszę czekać niestety do września , lecz chce kupić budę już przed wakacjami lub w trakcie by móc ją już przygotować i dopieścić zanim będzie papierek :)

Na pewno w planach , nowy lakier pomarańcz labmo , czarna maska ,dach i tylna klapa , może m-power kit, gleba lub zawiecha m-tech , zasp. dyfer lub szpera , felgi eMki lub stalówki poszerzane chałupniczo , żółte lampy przód , tył lampy emki , układ dolotowy - jakie bd tego koszty (sam wszystko zamontuje , malowanie też sam wykonam :) właśnie się uczę :P )

Interesują mnie jedynie e30 w sedanie wersje 320i , 325i i 330i oczywiście przydało by się LPG choć nie uśmiecha mi się to zbytnio ale trzeba ze względu na cenę paliw :) ( seria co by mi bardziej odpowiadało lub swap :( )

1. Lecz co z Eta ? Podobno te silniki mają duży moment obrotowy już przy małych obrotach ?

2. Na jaki przedział cenowy muszę zwracać uwagę żeby kupić coś godnego uwagi ?

3. Jakie rzeczy najczęściej się w e30 psują i jakie są ceny ?

4. Czytałem trochę o przerabianiu układu wydechowego, chip czy to ma jakiś sens ?

5. Jakieś propozycje modyfikacje podniesienia mocy i właściwości jezdnych ?

Opublikowano
spore zalozenia masz wzgledem e30, radze na sam przod poczytac troche 4um znajdziesz tu wiele informacji i odpowiedzi na twoje pytania oraz plany.

"Nikt nie wymaga od was samych zwycięstw.

Czasem i przegrać przychodzi.

Ale każdy ma prawo żądać od was ambitnej i nieustępliwej walki.

Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali was za niegodnych... podania ręki."

Henryk Reyman

http://img811.imageshack.us/img811/8193/mottol.jpg

Opublikowano

kolejny heretyk na forum....

myślisz że jak założysz kolejny pięćdziesiąty temat o kupywaniu e30 to ktoś ci powie coś innego?

faktycznie 330i e30 jest najlepsze i najmniej pali :duh:

zrób se prawko i ogarnij to 318 z zaspawanym dyfrem bo 325 przeważnie potrafi dużo szybciej jeździć niż młody kierowca myśleć

ad1 eta fajny motor jeździ jak diesel i ma piękny dźwięk pracy silnika

ad 2 za grosze ci nikt dobrego e30 nie sprzeda a na 325 ze zdrowym silnikiem od 10 do góry

ad 3 w e30 najczęsciej psują się opony na tylnej osi wyjące mosty z tyłu zepsuty wskaźnik temperatury wałki i popychacze w m40 a w m20 pękają głowice...

ad 4 w ywdechu raczej nic nie porawisz a tylko zepsujesz chyba że twoim zamiarem jest najpierw słyszeć później widzieć to możesz jakieś badziewia typu wm lub robić dziurę w końcowym.

ad5 najpierw kup e30 a później coś się doradzi do konkretnego silnika.

z tego co wyczytałem to masz zamiar pomalować samemu dach na czarno a e30 w pomarańcz lambo?? coś mi się wydaje że cię koledzy z forum delikatnie pojadą....

w e30 nie ma różnicy w lampach czy to m power czy zwykła te lampy nie pasują tylko do szerokiej lampy

w e30 nie ma m pakietu tylko jest m technic 1 lub 2

m technic to ok 2500 plus spinki 700 plus lakierowanie i montaż więc tanio nie jest

jak już zrobisz auto to na galerię pre german na syndykat :) tam ci chlopaki brutalnie powiedzą o co chodzi w e30

pozdro

Opublikowano

Wątpię żeby autor tematu chciał poznać moją opinie na temat jego planów. Dlatego tylko powiem że jedyne co mnie cieszy to że ma zamiar zniszczyć sedana - te najmniej lubię.

jak już zrobisz auto to na galerię pre german na syndykat

Wszedłem na to forum syndykat, zobaczyłem hasło "german style" i przeszły mnie ciarki po plecach bo wnioskując po aukcjach na allegro zatytułowanych "german style" na prawdę wszystkiego można się tam spodziewać. Dobrze że trzeba się rejestrować żeby zobaczyć galerie bo mam jeszcze mniejszą ochotę zobaczyć co w niej jest.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Oczywiście pewnie temat o zamkniecia, bo jest tyle forum ze głowa boli. Ale zdąże coś dopisać od serca.

Wejdź kolego do galerii, popatrza na mody kolegi SOBO, bawarkę kolegi 320IS, lub kilka inny ładnych e30. Zweryfikuj to z Twoimi planami....Jeśli dalej uważasz że Twoje plany są dobre....to nie pisz wiecej na tym forum :mrgreen:

PZDR>

p.s. życzę zdrowego rozsądku...

Opublikowano
staram się :) dziękuje za wyróżnienie :P

Henryk Reyman

Opublikowano

@jarosz 318is

Czemu by mieli mnie zjeść :) ? Chodzi mi o taki efekt http://jonsibal.com/blog/wp-content/themes/arthemia/scripts/timthumb.php?src=/jonsibal.com/bpimages/etmt01.jpg&w=573&h=375&zc=1&q=100 Tylko że czarny bd w macie :)

I jednak zdecyduje się na 320i bo jest chyba najlepszą propozycją na razie jak dla mnie :)

@KRIS85

Chce zrobić właśnie samochód w german style :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kolego to co dałeś, to jest oryginalne M3, w dokładką z limitowanej wersji (już nie pamiętam jaka). Tam te poszeżenia są oryginalne, cały tył to wogóle inne bajka, praktycznie takiego efektu nie uzyskasz nawet jak dasz na części 20tyś. Już nie jeden się podejmował i raczje mizernie to wyszło.

Na zdjęciach dużo fur wygląda fajnie.

Sam lakier mi sie nie podoba w e30. A właściciel tej bawarki na pewnoi nie szczędził kasy na nią. Same BBS-y w taki stanie to koszt kilku tysiecy złotych... a Ty mówisz o porzeszeniu stalówek metodą chałupnicza.....

PZDR>

Opublikowano

Co do efektu chodziło mi o lakier :) Bo raczej te poszerzenia i ta dokładka jakoś nie przypada mi do gustu.. :) I raczej wolał bym zostawić czystą serie jeżeli chodzi o karoserie :) Tak jak tu http://desmond.imageshack.us/Himg160/scaled.php?server=160&filename=bmnaborbetach4xit0.jpg&res=landing

Jeśli chodzi o lakier jest gustów i guścików od groma hehe :) A i jaskrawym zielonym z palety Lambo nie pogardził bym :)

Co do BBS nigdy nie podobały mi się i wątpie by kiedyś tak się stało , kumpel je ma i szczerze współczuje mu czyszczenia ich :)

A szerokie stalówki , dobrze pomalowane i z pomysłem nawet fajnie wyglądają :)

Opublikowano

Niestety i ja dodam swoje trzy grosze (a może stety).

po 1. Wnioskuje że masz 18 lat

Auto to nie tylko jego zakup

NOrmalne sprawy to oleje, opony, klocki, i inne częsci które się czesto zuzywają ze wzgledu na wiek

Celujesz w silnik 2.0 rozumiem, że gaz bo 70-80 zł za 100km, chyba że masz rodziców którzy będą na to łożyć, a te auto nie mało kosztuje.

po 2.

Jak chcesz kupic auto zanim bedzie papierek.....

Odkaldaj pieniądze aby kupic w lepszym stanie jak już papierek bedziesz miał.

po 3.

Od razu podchodzisz że będzie "ulepszał"

chip, modyfikacje .... moja rada, kup sobie honde, bedzie taniej, Twoje "mody" jej nei zeszpecą, mniajsza awaryjnoosc, a i z silnika będziesz zadowolony, bo w e30 dobrą robotę robi dopiero 2.5 wzwyż a to nie jest tania zabawa.

Poza tym jak już koledzy napisali, tysiace tematów o bmw, poczytaj...

Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano
Niestety i ja dodam swoje trzy grosze (a może stety).

stety... każdy ma plany, które z biegiem czasu oraz doświadczeniem doszlifowuje...

Henryk Reyman

Opublikowano

niektorzy sa strasznie napaleni po prostu.. lepiej upolowac jakas m3/ alpine za jak dobrze widzialem ok 30tys niz tuningowac na m3..

gdzies chyba tu na forum ktos pisal: "w polsce jest wiecej M pakietow niz wszystkich razem wyprodukowanych"

nie tuninguj na glupiego auta, e30 to klasyk jakich teraz malo.. ja kupilem do zrobienia za 2,2tys i powoli remontuje..

moj cel to doprowadzic do wygladu zblizonego do oryginalu a nie wies tuningu typu "spoJler ponad dach", nie czytalem calego tematu ale nie zbeszczesc auta Synu.

jak masz kase, a chcesz troche mocy to kup zeswapowana e30, albo nawet 318IS - daje rade :)

spalanie benzyny niech Cie nie zdziwi, moja 318i przy srednio ciezkiej nodze 11l pali, wiec rozmysl nad tym jak kolega wyzej mowil.. jakas Honda czy BMW.

btw. pamietaj Synu, ze latwo sie mowi, a co innego robi.. to nie takie hop siup ze wszystkim

Opublikowano
Tata ma racje! :norty:

Henryk Reyman

Opublikowano

Nie chce Hondy , wystarczy że u mnie pół rodziny ma koreańce i nikt dobrze na tym nie wyszedł Zresztą koreaniec , joponiec czy inny taki zero różnicy ....

Nie chce z tego zrobić burako - wozu... Nowy lakier (może w trochę ekstrawaganckim kolorze) to nie zbrodnia , tak samo jak dobra gleba :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To się okaże. Linia miedzy dobrym smakiem a kiczem jest bardzo cieńka...Szybko można przejśćna ciemną stronę.... :mrgreen:

PZDR>

Opublikowano
wystarczy jak to koledzy mówią założyć angel eyes :)

Henryk Reyman

Opublikowano

ale devil eyes juz jest OK :) AVE :)

a poważnie, skoro chcesz e30, to najważniejsza jest buda.

Szukaj zdrowego egzemplarza.

Silnik 1.8is lub po swapie 2.5 2.8

Unikaj gazu, ja i wile kolegów jakoś źle spominamy bmw z gazem.

I czytaj forum, wszystko już napisane.

Będziesz Mógł Więcej
Opublikowano

a i pamietaj, jak kupisz zdrową ale "ruszoną budę"(czyli spawy, szpachle wymalowania itd) to w tedy nie to samo co oryginalnie "zdrowa buda".

z tego co sie dowiedzialem to nic nie zastapi oryginalnie wymalowanej budy (i o ile sie nie myle tu tez chodzi o podwojny ocynk, jesli zle mowie poprawic mnie:) ).

oczywiscie nowy lakier jak potrzeba to jak najbardziej, gleby i reszty wedlug upodoban. - liczy sie tez umiar :) co za duzo to nie zdrowo.

Opublikowano
witam , zastanawiam się dlaczego jedziecie po koledze , chce chłopak kupić auto jakie wszyscy kochamy to raczej powinnismy udzielić pomocy a nie zachęcać do kupna hondy - dla mnie to obciach dla tego kto to napisał na tym forum - może okazac się , że chłopak kupi i będzie miał na tyle zacięcia i pieniędzy , że uratuje kolejną E30 . Życzę mu powodzenia , ja też kiedys zaczynałem , i moje pierwsze BMW to było 728 z 1982 roku , i nie miałem pojęcia o tej marce a jednak dzisiaj po 20 latach mam E46 i E30 i nie sponiewierałem żadnej .
BÓG MIŁOŚĆ WYGODA
Opublikowano
witam , zastanawiam się dlaczego jedziecie po koledze , chce chłopak kupić auto jakie wszyscy kochamy to raczej powinnismy udzielić pomocy a nie zachęcać do kupna hondy - dla mnie to obciach dla tego kto to napisał na tym forum - może okazac się , że chłopak kupi i będzie miał na tyle zacięcia i pieniędzy , że uratuje kolejną E30 . Życzę mu powodzenia , ja też kiedys zaczynałem , i moje pierwsze BMW to było 728 z 1982 roku , i nie miałem pojęcia o tej marce a jednak dzisiaj po 20 latach mam E46 i E30 i nie sponiewierałem żadnej .

:clap: :clap: :clap: :clap:

Henryk Reyman

Opublikowano

Na pewno w planach , nowy lakier pomarańcz labmo , czarna maska ,dach i tylna klapa , może m-power kit, gleba lub zawiecha m-tech , zasp. dyfer lub szpera , felgi eMki lub stalówki poszerzane chałupniczo , żółte lampy przód , tył lampy emki , układ dolotowy - jakie bd tego koszty (sam wszystko zamontuje , malowanie też sam wykonam :) właśnie się uczę :P )

Aturzyński czarny dach maska i klapa? w e30? lambo pomarańcz? chałupniczo poszerzane stalówki to nie jest dobry pomysł na e3o i może trochę brutalnie ale koledzy nakierowują że taki tuning to raczej w hondzie/...

Opublikowano
Aturzyński czarny dach maska i klapa? w e30? lambo pomarańcz?

też mam mieszane uczucia, myślę że mógłby dobrać jakiś fajny kolor z palety BMW (nie tylko e30), bo tak to będzie tak napaćkane, fajnie wyglądają z takim czyś auta w drifcie, a nie w codziennej jeździe...

Henryk Reyman