Skocz do zawartości

Dziwny problem z ogrzewaniem (chyba nie elektrozawory)...

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Witam

Kilka dni temu zauważyłem dziwny problem z ogrzewaniem wnętrza.

Mam u siebie tzw. klimatronik. Zauważyłem że na nogi pasażera leci zimne (całkowicie zimne) powietrze, niezależnie od tego jaką ustawię na wyświetlaczu temperaturę.

Pomyślałem więc że zwalił się elektrozaworek. Ale zacząłem sprawdzać skąd to zimne powietrze jeszcze leci. Okazało się że tylko i wyłącznie na nogi pasażera. Ze wszystkich innych otworów (nogi kierowcy, kratki na desce kierowca i pasażer, oraz na szybę przednią przed kierowcą i pasażerem) leci takie jak ustawię - chcę ciepłe mam ciepłe, chcę zimne mam zimne...

Na forum doczytałem się że elektrozawory są dwa - po jednym na każdą stronę samochodu. Więc u mnie nie zepsuł się elektrozawór bo wtedy zimne powietrze po stronie pasażera leciałoby ze wszystkich otworów.

Czy ktoś wie co może być nie tak?

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano
Problem może być dwojakiego rodzaju. Sterowanie klapkami rozdzielającymi nawiew powietrza jest nieprawidłowe (elektronika), albo uszkodzenie czysto mechaniczne (cięgienka klapek lub siłowniczki)
Opublikowano
zgadzams ię z przedmowca...tak jak pisałes są dwa elektrozaworki...jeden na każda strone . gdyby elektrozaw były uszkodzone i ni, a tak jesli masz regulacje temperatury-to znaczy ze sie otwuerały się tak ak trzeba to miałbyś inne objawy. Mysle ze chodzi o sterowanie klapkami....Głupia to usterka...Ostatnio utwierdzam sie w przekonaniu, ze bMW to awaryjn e wozy...poważnie...Japońce si enie psuja....

"Mężczyznę poznać nie po tym jak zaczyna, ale po tym, jak kończy..." Leszek Miller

"Czy stać nas na to, aby nas nie było stać..?" Kazimierz Marcinkiewicz

2oo> niż 4 koła

• 5 tygodni później...
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Mieliście rację. Zacięła się jakaś klapka sterująca kierunkiem nawiewu powietrza. Niestety nie wiem dokładniej co to było ponieważ samochód zrobił mechanik. Ale był to jakiś drobiazg.

Dzięki za podpowiedzi. :)

Pozdrawiam

Bastek

Kiedyś: E21 315 '83, E34 520i '90, E34 525iA '92, E36 316i '95, E30 318iT '93, E46 325xi Touring, E91 325i

Opublikowano
Tak sobie czytam o tych elektrozaworach i pomyślałem że może i ja mam z nimi jakiś problem. A to dlatego że u mnie w E-39 z nawiewu w tunelu środkowym czyli tym dla pasażerów z tyłu leci zawsze zimne powietrze. Co bym nie ustawił zawsze zimne. :doh: Do tej pory myślałem że to już tak jest seryjnie ale po tych waszych wypowiedziach zacząłem sądzić że może mam coś nie teges. A no i jeśli ma to jakieś znaczenie to u mnie brak klimatyzacji :mad2: ale podział temperatury jest na dwie strefy. A swoją drogą to może ktoś z was próbował montować klimatyzację jak jej nie było seryjnie. W końcu idzie lato i wcale bym się nie zdziwił. Jeśli tak to był bym wdzięczny za podzielenie się wiedzą w tej materii. :modlitwa:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak sobie czytam o tych elektrozaworach i pomyślałem że może i ja mam z nimi jakiś problem. A to dlatego że u mnie w E-39 z nawiewu w tunelu środkowym czyli tym dla pasażerów z tyłu leci zawsze zimne powietrze. Co bym nie ustawił zawsze zimne. :doh: Do tej pory myślałem że to już tak jest seryjnie ale po tych waszych wypowiedziach zacząłem sądzić że może mam coś nie teges. A no i jeśli ma to jakieś znaczenie to u mnie brak klimatyzacji :mad2: ale podział temperatury jest na dwie strefy. A swoją drogą to może ktoś z was próbował montować klimatyzację jak jej nie było seryjnie. W końcu idzie lato i wcale bym się nie zdziwił. Jeśli tak to był bym wdzięczny za podzielenie się wiedzą w tej materii. :modlitwa:

Poczytaj instrukcję E39, jeżeli nie masz z tyłu na tunelu regulacji ciepłe-zimne, to zawsze będzie lecieć zimne.

Odnośnie klimatyzacji - było już na forum i o ile pamiętam uznano to za nieopłacalne.

Kai
Opublikowano
Dzięki za info, w takim razie już nie będę się musiał streswać. A instrukcję niestety mam po niemiecku więc orientuję się w niej tylko po obrazkach. :wink: