Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
WITAM. Mam następujący problem z moim autem. Otóż pod wieczór kiedy zamykam auto centralnym zamkiem jest wszystko ok, drzwi się zamykają okna również. Problem następuję następnego, zazwyczaj upalnego dnia. Zamek oraz wszystkie szyby same się otwierają. Dodatkowym problemem jest to, że w przypadku kiedy wysoka temperatura się utrzymuje nie moge zamknąć auta. A mianowicie kiedy próbuje zamknąć zamek z kluczyka, bolce w drzwiach wskakują co sugeruje zamknięcie drzwi, lecz po kilku 2-3 sekundach się samoczynnie otwierają. Co może być tego przyczyną? Gdzie szukać rozwiązania?
Opublikowano
Najpewniej będzie to tzw. moduł komfortu. Często siadają. U mnie było podobnie, ale jeszcze niestety nie byłem forumowiczem i troszkę się wykosztowałem. Poszukaj tu na forum :search: , poczytaj troszkę i poradzisz sobie z tym.
Opublikowano

Przelutuj przekaźniki we wspomnianym wcześniej module komfortu.

A ja korzystając z okazji podepne się pod temat centralnego zamka otóż ...

Wychodzę z samochodu, wciskam przycisk zamknięcia drzwi, rygle opadają, drzwi są zamknięte ale nie mrygają kierunki co wskazuje, że nie załącza się alarm... aby kierunki mrygnęły muszę otworzyć i trzasnąć drzwiami pasażera z przodu. Będąc w środku na desce nie świeci się kontrolka, że drzwi są nie domknięte więc przyczyna leży gdzie indziej. Proszę o pomoc.

Opublikowano
Opcji z tego co wiem może być wiele: wiązka kabli w drzwiach u kierowcy do sprawdzenia, moduł komfortu, przekaźniki do wymiany. Teraz tylko trzeba wszystko posprawdzać. Dodam również, że moduł komfortu byl podmieniany i nic to nie dało
Opublikowano
Jeśli podczas wysiadania z samochodu komputer "nie zobaczy" , że wysiadł kierowca to nie uzbroi alarmu. U mnie było tak samo, stycznik w zamku drzwi raz pokazywał że drzwi są otwarte a raz nie. Pomogło czyszczenie zamka i stycznika :)
Opublikowano
A TERAZ JA MAM PROBLEM ... Od wczoraj nie chce mi zamykać i otwierać zamków. Na 30 kliknięć w kluczyk tylko z raz otworzy czy zamknie. Nie ma znaczenia odległość. Bo prubowalem z daleka i z bliska I otwiera. Tylko muszę się naklikać w ten kluczyk nie wiadomo ile. Czego to może być przyczyna ?? Może to być wina tego modułu czy jeszcze czegoś ?
Opublikowano
Ja mialem podobny przypadek. Otoz kiedys w zime wygladalo to tak ze wieczorem zamkelem autko, nastepnego dnia czekala mnie mila niespodzianka gdyz tej nocy spadlo ze 30 cm sniegu ide do autka a tu niespodzianka gdyz autko bylo nietylko otwarte ale rowniez i szyby spuszczone. W pierwszej chwili pomyslalem ze zlodzieje ale nic nie zginelo :lol: tylko snieg mi do srodka napadal. Zdziwilem sie pomyslalem ze moze jak kluczy do kieszeni wlozylem to auto sie otworzylo (plus otwieranie szyb z kluczyka). Kilka dni spokoju i milaem powtorke ... pomyslalem ze moze to jakies zaklucenia radiowe moga to powodowac. Do sedna pojechalem do warsztatu i sprawa okazala sie banalna. Wiazka kabli w drzwiach na niej robilo sie zwarcie w trakcie mrozow, wilgoci i cale rozwiazanie kosztowalo mnie jak sie nie myle ok 200,- (robota+wiazka orginalna) i po problemie.
BUNIA :)
Opublikowano
Niezła opcja ... juz normalnie się zamyka i otwiera problem ustąpił ale teraz jak włączam wsteczny bieg to mi cały czas pika czujnik parkowania jak bym dojechał do przeszkody ...
Opublikowano
mysle ze samo to nie minie... robi sie zwarcie przez co masz to ze auto sie otwiera. Prawdopodobnie i tak bedzie cie czekala wymiana wiazki. Co do czujnikow ... to masz orginalne? bo czesto sie zdarza ze ktoras czujka padnie i taki efekt jest pozniej
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A TERAZ JA MAM PROBLEM ... Od wczoraj nie chce mi zamykać i otwierać zamków. Na 30 kliknięć w kluczyk tylko z raz otworzy czy zamknie. Nie ma znaczenia odległość. Bo prubowalem z daleka i z bliska I otwiera. Tylko muszę się naklikać w ten kluczyk nie wiadomo ile. Czego to może być przyczyna ?? Może to być wina tego modułu czy jeszcze czegoś ?

akurat u Ciebie na 100% jest kicha z elektryką.

na sztukę jest przekładka zrobiona i zaczyna się wszystko sypać tak jak z szybami.

byłeś w jakimś porządnym warsztacie na weryfikacji tej przekładki czy nie zagraża życiu :?: :!:

1.VIII.1944 - 3.X.1944 Pamiętamy 63 Dni Chwały

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niezła opcja ... juz normalnie się zamyka i otwiera problem ustąpił ale teraz jak włączam wsteczny bieg to mi cały czas pika czujnik parkowania jak bym dojechał do przeszkody ...

to samo jak wyżej

Opublikowano

akurat u Ciebie na 100% jest kicha z elektryką.

na sztukę jest przekładka zrobiona i zaczyna się wszystko sypać tak jak z szybami.

byłeś w jakimś porządnym warsztacie na weryfikacji tej przekładki czy nie zagraża życiu :?: :!:

o jakiej przekładce mówisz? to o czym on pisze moze miec kilka przyczyn.... od najprostrzej ze poprostu stał w miejscu gdzie sygnał radiowy był zagłuszany (tzn nie był na tyle silny by otworzyc zamek), zwarcie w kostce w drzwiach, słaba bateria w pilocie badz akumulator nie dawał napiecia. Przyczyn moze byc duzo nie strasz kolegi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

wiem bo sam to odkryłem.

właściciel nieświadomy był ale też już wie.

na sztukę sklecone pod Radomiem gdzieś.

dlatego wszystko się sypie.

zresztą zainteresowany niech się wypowie jak ma ochotę czy był na jakimś rzetelnym przeglądzie bo to w jego interesie, a nie co drugi post to że coś pada i samo się naprawia.

daleko mi od straszenia.

Opublikowano
!!POMOCY!! Wada, która opisałem na początku występuje tylko w przypadku wysokich temperatur. Proszę o jakieś inne propozycje do rozwiązania problemu. Strach auto gdziekolwiek zostawić
Opublikowano
a sprawdzałes juz cos? Ja obstawiam wiazke kabli w drzwiach kierowcy. Tam masz sterowanie centralnym zamkiem i szybami. Mialem podobnie... ze starosci puscila jakas uszczelka i woda mi sie tam dostawala i robilo sie zwarcie. Mysle Ze tobie tez robi sie zwarcie w wiazce ktore powoduje to ze drzwi i okna sie tobie otwieraja.
Opublikowano
a zrobiles cokolwiek by to naprawic? sprawdziels cos... bo to nie ma sensu jesli nie sprawdzisz podstaw to nie ma co gdybac
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
No właśnie nie jeszcze ;/ Nie ma zbytnio czasu a jak by się już czas znalazł to nie wiem do kogo się udać... A zamek znowu się nie otwiera a szyby raz się rozsuwaja a raz nie ;/