Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie. Do ilu powinna iść temp. Bo mam chyba dość wysoką 96-95 i tak sie utrzymuje. Jutro sprawdze plyn bo cos chyba za wysoko jest.
  • Odpowiedzi 64
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Więc u mnie jest tak:

Test zegarów idzie bez wpisanego kodu.

Temperatura oscyluje w granicach 89-92.

pozdrawiam

http://www.hostpic.org/images/75oie_1992258bREE92Wx_2_.png

Pomogę w mojej okolicy przy diagnozie,kodowaniu itp. Free of charge.

Opublikowano
Tak, nawet kalkulator poszedł w ruch:P

Jeżeli test deski rozdzielczej działa to muszę dobrze wpisywać. Ale niestety jak wejdę w pozycję 7. to od razu wszystko znika, tak jakby była niedostępna lub zablokowana:/

Test idzie bez kodu. Po wpisaniu sumy vinu powinien pojawic sie napis "lock off", jesli nie jestes pewien czy zadzialalo, to po wpisaniu kodu zamiast do pozycji 7 pojdz do jeszcze raz do pozycji 19 i zobacz co jest napisane, jesli dalej jest "lock on" to znaczy ze nie odblokowales reszty funkcji.

Opublikowano
Panowie. Do ilu powinna iść temp. Bo mam chyba dość wysoką 96-95 i tak sie utrzymuje. Jutro sprawdze plyn bo cos chyba za wysoko jest.

Ponoć do 105 jest ok. Wg ASO. Termostat otwiera sie przy 88-90 prawidłowo. U mnie otwierał sie od nowości przy 80-82.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano
Mi po mieście 320d - Wrocław temp. trzyma 96 -97 na A4 przy prędkości 140km/h trzyma 83 - 84 naciskam lekko gaz i już idzie w górę a spalanie na oponach 225/45 r17 prędkość ok. 120 - 140 to 6.0l więc chyba ok. Przy jeździe non stop 120 wychodzi 5l ale to porażka. średnia z miasta z automatu u mnie to przy eko wychodzi ok. 7l a przy brak ograniczeń ok 9.2l
Opublikowano
Mi po mieście 320d - Wrocław temp. trzyma 96 -97 na A4 przy prędkości 140km/h trzyma 83 - 84 naciskam lekko gaz i już idzie w górę a spalanie na oponach 225/45 r17 prędkość ok. 120 - 140 to 6.0l więc chyba ok. Przy jeździe non stop 120 wychodzi 5l ale to porażka. średnia z miasta z automatu u mnie to przy eko wychodzi ok. 7l a przy brak ograniczeń ok 9.2l

Imho masz uwalony termostat temperatura nie powinna spadać poniżej 88C. Owszem jeśli jest otwarty termostat i mocno przyspieszymy to temperatura może spaść o kilka, kilkanaście stopni, ale to dosłownie na 2-3 sekundy. Przy jednostajnej jeździe nie ma prawa być poniżej 88 C po rozgrzaniu silnika.

SPRZEDAM swoje E87 123d - szczegóły na PW

Jak dbać o BMW: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=262051 . Awaryjność silników: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=221978

Opublikowano

jak najbardziej taka temperatura może być w mieście, małe prędkości czeste zatrzymywanie się, mały przepływ powietrza, zwłaszcza jesli za oknem 25-30 st. Natomiast podczas jazdy na trasie temp nie powinna być wyższa od ok 90st

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Miałem troche niski stan Plynu chlodniczego ale na jedno wyszlo. Miasto 96-98 , trasa niewiem
Opublikowano

Imho masz uwalony termostat temperatura nie powinna spadać poniżej 88C. Owszem jeśli jest otwarty termostat i mocno przyspieszymy to temperatura może spaść o kilka, kilkanaście stopni, ale to dosłownie na 2-3 sekundy. Przy jednostajnej jeździe nie ma prawa być poniżej 88 C po rozgrzaniu silnika.

To bd wymiana 2 termostatów trudno ale to za miesiąc dopiero. A termostaty brać z serwisu czy są jakieś pożądne zamienniki? Czy potrzebne są teżjakieś uszczelki bo jak rozkręci się to potem zgrzyt bd. :wink:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To bd wymiana 2 termostatów trudno ale to za miesiąc dopiero. A termostaty brać z serwisu czy są jakieś pożądne zamienniki? Czy potrzebne są teżjakieś uszczelki bo jak rozkręci się to potem zgrzyt bd.

W serwisie tylko BEHR ale poza serwisem też go kupisz. Te niby identyczne spoza serwisu już nie są takie dokładne i bezawaryjne. Cena jest bardzo zbliżona i nie warto sprawdzać jakości tych poza serwisowych na własnej kieszeni.

Możesz zacząć wymianę od termostatu EGR, który po kilku latach eksploatacji na 90% jest uszkodzony - łatwo go sprawdzić zatykając jeden otwór i dmuchać w drugi, nie powinien prawie wcale przepuszczać powietrza.

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• 4 lata później...
Opublikowano
U mnie w E91 177km 2009 automat spalanie 12 litrow we Wrocławiu przy spokojnej jeździe. Średnia prędkość 26km/h. Temperatura silnika 88 po rozgrzaniu. Kapcie 225x45x17. W trasie spala 6.5. Nie za dużo w mieście? Co to może być?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Coś dużo Ci pali,bo u mnie ten sam silnik,buda i rocznik plus jeszcze Xdrive,opony 225/40/18,auto po programie i spala mi średnio 7,2-7,3 po Wrocławiu.

edit: z tym,że ja mam pakiet aerodynamiczny Performance i to może dlatego mniej mi spala :wink:

Opublikowano

No też mi się wydaje, że dużo - komputer pokazuje dokładnie tak jak dystrybutor.

Temperatura jest w porządku, więc winiłem DPF, ale zrobiłem ostatnio trasę 100km podczas której spalił 6 litrów (raczej emerycko) - wydaje mi się, że przy zapchanym DPF w trasie też spalanie byłoby wyższe.