Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z E39 523i Touring 99r. Kilka dni temu w trasie nagle pojawiła się temperatura -40 st. C (przy ok 25 stopniowej temperatury na zewnątrz). Standardowo przestała działać klima. No wiec pierwsza reakcja jaka mi przyszła do głowy ponieważ już kiedyś miałem podobny problem. Odpiąłem czujnik temp. zew. i włożyłem go ponownie, odłączyłem klemę na 15 min i po ponownym podłączeniu temperatura jak była minusowa tak pozostała. Doszedł na domiar złego bonus w postaci nie działającego wskaźnika rezerwy.

Obserwacje:

Po przekręceniu kluczyka na zapłon wskazówka nieznacznie się podnosi na wysokość zapalonej lampki rezerwy.

Po wymianie licznika na inny nie do końca kompatybilny, wskazania temp. oraz zbiornika poprawne, lecz klima nadal nie działa.

I tu nasuwa się moje pytanie. Gdzie zapisują się błędy np temperatury albo czujników poziomu paliwa? W zestawie wskaźników?

Oraz czy to możliwe ze po usunięciu tych błędów wskazania sie naprawią?

Opublikowano

tak jak napisałem:

Po wymianie licznika na inny nie do końca kompatybilny, wskazania temp. oraz zbiornika poprawne, lecz klima nadal nie działa.

Wiec to raczej nie czujnik.

Opublikowano

Zakupiłem sobie Interfejs do mojej Beci i o to ofekt. Błędy z programów Carsoft oraz INPA:

http://i49.tinypic.com/19tdgn.jpghttp://i49.tinypic.com/34jexkk.jpg

Po usunięciu błędu temperatury pojawił się on po jakimś czasie znowu. Natomiast błędów wskaźników poziomu paliwa nie mogę usunąć.

Temperatura skacze od -40 do ok + 20 raz tak raz tak potrafi zmienić się kilkanaście razy w ciągu minuty.

Prosze o pomoc i jakieś sugestie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
odepnij czujnik powinno wskazywać -40 cały czas bez skoków,możliwe że czujnik jest uszkodzony i dlatego takie wachania tem.spróbuj podmienić od kogoś.