Skocz do zawartości

320D MECHANIZM STEROWANIA DAWKA PALIWA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem autko nie chce palic. bmw e46 320D 136km. Na kompie wyszlo ze sterownik pompy wtryskowej a dokladniej MECHANIZM STEROWANIA DAWKA PALIWA. Mial ktos cos podobnego? jaki koszt moze byc naprawy??

Aha i dodam ze po przekreceniu stacyjki wskazowka od temp idzie na max...

Edytowane przez mariolek5

Opublikowano

nie, ty jedyny na swiecie masz m47 z pompa wtryskowa i pech chcial ze padlo na ciebie...

1000-2500pln zalezy gdzie bedziesz i co regenerowal, zacznij czytac internet bo nic jeszcze nie wiesz

i zmien tytol bo ci admin zamknie watek i nic sie nie dowiesz

Opublikowano
hmmm...ciekawe czy wymiana samego zaworu dawki by wystarczyla :think:
Opublikowano
  • Autor
Ogolnie samemu da rade wyjac ta pompe czy raczej mechanik tylko to ogarnie?
Opublikowano
  • Autor
moze jakis sygnal idzie z czujnika temp ze jest za wysoka i odcina doplyw paliwa?? jak sie do filtra psiknie samostartu to auto na chwile zapali.
Opublikowano
Ten zawór jest dwufunkcyjny (dawka paliwa i zabezpieczenie przed awarią silnika np pętla pompy wtryskowej). Jeżeli masz zdolności manualne, narzędzia i sporo wolnego czasu to możesz próbować.
Opublikowano
  • Autor
Ma moze ktos jakas podpowiedz jak sie do tego zabrac??
Opublikowano
znajdź w TISie jak wygląda wyciąganie pompy , zrób dokładnie to samo0 do momentu ściągnięcia pompy z zębatki .... będziesz musiał wykręcić przewody idące do wtryskiwaczy ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
  • Autor
zbyt łatwo to nie wyglada... ale sprobowac mozna
Opublikowano
ja wyciągam pompe całkowicie w 30 min :wink: dojdziesz do wprawy ...

Chiptuning Łódź

Opublikowano
dlatego też na początku zasugerowałem wymianę samego zaworu dawki. Bo to wystarczyłoby go wymontować z gniazda, przeciąć kable, wlutować i zamontować nowy. Wykasować błąd i sprawdzić czy da to efekt. Bo znowu możliwe, że sterownik sam w sobie mógł nawalić. TC a mówiłeś, że to Twój znajomy będzie naprawiał :wink:
Opublikowano
tak właśnie naprawia pompa jest w Polsce , ja jestem w UK ciężko wyjąć zdalnie , dlategoi tak to długo trwało ponieważ nie miałem ściągacza i blokady ...

Chiptuning Łódź

Opublikowano
  • Autor
Czyli mam rozumiec ze to nie jest duzo roboty tylko trzeba sie dobrze do tego przylozyc?;)
Opublikowano
Kolego mariolek5 ale u Ciebie przecież nie trzeba zrzucać pompy tylko zdemontować sterownik. Gorzej jeśli to będzie zawór regulacji dawki uszkodzony, ale miejmy nadzieję że tylko jego tranzystor wymaga wymiany (nie mylę z zaworem przestawiacza, który także posiada tranzystor). Musisz go wymontować z silnika i oddać do kogoś kto się zna na lutowaniu albo spróbować samodzielnie naprawić ster, jeżeli po oględzinach wyjdzie że tranzystor padł.
Opublikowano
w sumie wystarczy uciąć przewody ... ale jakos to do mnie nie przemawia ...

Chiptuning Łódź

Opublikowano
  • Autor

Sterownik wyjety bez pompy. Dzwonilem do takiego machera ale on stwierdzil ze ten sterownik sam od siebie raczej sie nie psuje i ze cos z pompa musi byc albo ten czujnik dawki paliwa czy cos. Ten czujnik zeby wyjac to trzeba cala pompe wyjmowac tak ?

Jesli chodzi o ten tranzystor czy cos to widac ze juz byl lutowany kiedys...

Opublikowano
  • Autor
Sterownik zalozony wskazowka od temp juz nie idzie na max. Ale auto i tak nie chce odpalic. Na plaka chwile zalapie i gasnie. Mozliwe ze jest zapowietrzone czy raczej bedzie przyczyna ze pompa jest do roboty?