Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Po wymianie koła pasowego (głównego na wale) przy załączonej klimatyzacji w chwili włączania się kompresora (i w trakcie jego pracy) słychać dużo głośniejszy niż wcześniej zgrzyt elektromagnesu i "szorowania" paska. Występuje jak by dużo większy opór podczas pracy sprężarki co jest nawet zauważalne na obrotomierzu (obroty spadają). Kompresor włącza się znacznie częściej niż wcześniej - średnio co 10 sekund (popracuje ok. 3 sekund i się wyłącza). Panowie w warsztacie upierają się, że to normalne i może być mało czynnika - dlatego te częste załączania. Czy ktoś z was spotkał się z podobnym problemem? Czy może być to wina źle założonego paska?

Opublikowano
Rok temu miałem ta sama sytuacje.. Wrecz identyaczna. Tez myslałem ze jest mało czynnika bo faktycznie takie objawy wystepuja.. Pozniej na jesien padł mi wentylator. (jak wentylator jest niesprawny klima sie nie załacza). Teraz znow przyszły ciepłe dni wiec postanowilem wymienic wentylator, zeby klima chodziła. Po wymianie klima pracuje cały czas, nie wyłacza sie :cool2: Czynnika nie nabijalem wiec chyba przyczyna byl wentylator na wykonczeniu, ale na Twoim miejscu bym ja najpierw napełnił. Bedziesz miał na pozniej :cool2:
http://img215.imageshack.us/img215/8469/forrp.jpg
Opublikowano
Tylko zastanawiające jest to, że przed awarią koła wszystko było ok. Klimatyzacje miałem dobijaną na początku tego roku.
Opublikowano
Moze zbieg okolicznosci.. Chociaz nie jestem pewny w 100%. Miałem identyczne objawy wiec napisałem jak bylo w moim przypadku. Po niektorych mechanikach mozna sie spodziewac wszystkiego...
http://img215.imageshack.us/img215/8469/forrp.jpg
Opublikowano
jeśli mnie nie myli to tez tak miałem. Pojechałem na dobicie czynnika bo sobie sam spusciłem przypadkiem :D dobili mi go za dużo, miałem ogromne ciśnienie w układzie i podczas jazdy czułem jakby mi ktoś ręczny zaciągał, był opór i hałas. Pojechałem do innego warsztatu co tylko klimą się zajmuje, upuscili czynnika do odpowiedniego cisnienia i klima śmiga normalnie.
szukam