Skocz do zawartości

E39 wyrzuciło olej przy EGR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich jestem nowy na forum,moja bunia 520d 2.0L wyrzuciła olej z rurki(nierdzewka) dolotowej do EGR jaka jest przyczyna? :cry2:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jesteś pewny że poszedł tamtędy olej? Ta rurka doprowadza spaliny do zaworu EGR, nie powinno tam być oleju, nie potrafię sobie nawet wyobrazić skąd miałby się tam wziąć :shock:
Opublikowano

napisze na przykładzie 3.0d ,ale myślę ze zasada ta sama .... KIEDY ZMIENIAŁEŚ ODME ????

separator puszcza olej a podłączony jest rurką przed turbiną , turbina pcha olej do interkulera i dalej do egr ... stąd Twój olej

Opublikowano

turbo raczej nie mogło pujść. Ale pójść mogło :D

też bym najpierw obstawiał na separator oleju.

Opublikowano

nie napisałem ze turbina poszła tylko turbina pompuje olej z odmy z powierzem do egr ......

Opublikowano
  • Autor
Ok jutro zajrzę pod machę,bo nie wymieniałem odmy wogóle,myślę że to odma nie turbo bo mam jeszcze problem z kopceniem z rury siwy dym :mad2: dzięki panowie za podpowiedż.
Opublikowano

z tego co kolega pisze... to zadnych wesolych slow tu nie moge koledze napisac :mad2:

olej sie wydostaje z turbo do intercoolera (niekoniecznie musisz go miec) a dalej do kolektora ssacego w momencie hamowania silnikiem. powstaje w turbinie podcisnienie ktory podsysa olej i wyrzuca go prosto do rury wlotowej. Mala ilosc podobno jest korzystna do silnika... gorzej jak olej zaleje silnik wtedy nie odpalisz. Proste: bo silnik na oleju nie jezdzi tylko na ropie... to by wytlumaczylo siwy dym (olej w komorze spalania)...

malutka rurka od egru powinna byc wolna od oleju bo ona dmucha do kolektora a nie zasysa z niego powietrza. Obstawialbym na 90% ze twoje trubo mialo juz dosyc i uszczelki puscily.. Czeka ci regeneracja turbiny i czyszczenie cylindrow (chyba, ze jakos uda ci sie odpalic silnika a przy takiej ilosci oleju w to szczerze watpie)... wybacz, jesli ci zmartwilem...

Opublikowano
  • Autor
wczoraj jakoś odpalił ale kopci jak niewiem sprawdziłe olej stan minimum,i do tego ubywa płynu chłodniczego :mad2: teraz to już sam nie wiem co jest grane :mad2: z dwojga złego niewiem co jest lepsze regeneracja turba czy wymiana uszczelki +ewentualnie planowanie głowicy :mad2:a może to i to
Opublikowano
Proste: bo silnik na oleju nie jezdzi tylko na ropie...

Oj, niestety nie jest tak. :?

Duze ilosci oleju przedostajace sie do ukladu dolotowego silnika Diesla, moga spowodowac jego rozbieganie i smierc. :cry:

Obroty nie sa wtedy kontrolowane przez uklad wtryskowy, a silnik wysokoprezny rownie chetnie pali ON, jak i olej silnikowy.

Na YT mozna znalec fimiki z tym zjawiskiem. Kupa siwego dymu i zgon...

Nie nalezy lekcewazyc tego :!:

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano

nie napisałem ze turbina poszła tylko turbina pompuje olej z odmy z powierzem do egr ......

Widzę, że kolego nie zrozumiałeś bo to nie był post do Ciebie, a do autora tematu.

Ja byłem świadkiem jak turbo zassało olej motor dostał samozapłonu. Nie udało się stłumić szmatą przy wydechu (dym jak z parowozu do tego pod ciśnieniem) Jedyny sposób to zapięcie biegu puszczenie sprzęgła i hamulec. W automacie chyba się tak nie da.

Opublikowano

W niektorych, duzych silnikach dieslowskich jest taka klapa zamykajaca dolot powietrza do silnika w przypadku rozbiegania, czyli tzw. "rigsaver". W samochodowych silnikach nie spotkalem takiego rozwiazania, no moze nissanowski silnik wolnossacy 2.0D ze starego Bluebirda, tylko tam zamykalo sie przy spadku cisnienia oleju smarmego. Byl tam smieszny patent - pompa olejowa byla nabudowana na alternatorze. Pasek mogl strzelic i to ratowalo silnik.

W przypadku automatow pozostaje chyba, szybki demontaz filtra powietrza i zatkanie dolotu... Moze jest to wykonalne?

Pozdrawiam, ///M5

http://i228.photobucket.com/albums/ee124/areckim5/bmw_2000_m5_05.jpg

Opublikowano

Raczej podążałbym by przerwać wąż dolotowy.

a co do problemu kolegi, tez obstawiałbym turbo niz odmę.

Choć przytkana odma załatwia turbo, wiec sa dwa problemy jednoczesnie zapewne..

Opublikowano
  • Autor
to mnie wszyscy pocieszyli :cry2:jeszcze doszło kopcenie na biało i ubytek płynu chyba będzie uszczelka dodatkowo,w poniedziałek wstawiam na warsztat niema co kombinować,jak coś się dowiem to napiszę,może komuś to sie przyda,pozdro.
Opublikowano
Mocno kopci? Teraz ( w moim regionie) są deszcze burze i auto wtedy tak zaczyna kopcić kilka minut. Zrób test na obecność co2 bo mechanicy co mówią na oko, że w aucie jest uszkodzona uszczelka to magicy.
Opublikowano
ja bym koledze radzil juz nie grzybac juz przy tym samochodzie... sholowac go do mechaniora, najlepiej od diesla i niech nim sie zajmie. Przy takich awariach kazda proba na sile w nadziei ze auto zmieni zdanie i sam sie wyleci raczej tylko pogorszy sprawe. Jak koledze ubywa sie plyn i nie widac zaciekow to prawie pewne, ze poszla uszczelka pod glowica. :shock:
Opublikowano
  • Autor
witam po przerwie,dziś rozebrałem dolot powietrza do EGR i po odpaleniu i otworzył się EGR i wyrzuciło płyn chłodniczy nie olej z turba czyli padła człodniczka spalin,co mogło się stać?
Opublikowano
  • Autor

witam w INPIE mam coś takiego ogarnie to ktoś http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/31ea59ed23c68a69.html

zdemontowałem dziś dolot powietrza do EGR odpalilem przegazowałe otworzył się EGR i wyrzuciło płyn chłodniczy czyli raczej to będzie chłodniczka spalin,czy ktoś to miał i jaka przyczyna jest,więc raczej to nie olej wyrzuciło :D

Edytowane przez jacpol

Opublikowano
  • Autor

witam w INPIE mam coś takiego ogarnie to ktoś http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/31ea59ed23c68a69.html

zdemontowałem dolot powietrza do EGR odpalilem przegazowałe i wyrzuciło płyn czyli raczej to będzie chlodniczka spalin,czy ktoś to miał i jaka przyczyna jest,więc raczej to nie olej wyrzuciło

Edytowane przez jacpol

Opublikowano
czemu dublujesz niepotrzebnie posty i w dodatku umieszczasz niewłaściwie skopiowanego linka URL ?
Opublikowano
  • Autor
czemu dublujesz niepotrzebnie posty i w dodatku umieszczasz niewłaściwie skopiowanego linka URL ?

sorki już poprawiłem musiało się żle skopiować i za dubla też sory :cry2:

Opublikowano
witam z mojego doswiaczenia stawial bym ze poszla uszczelka albo pekla glowica tak sie dzieje jak wstawia taki maly silnik do bmw e39 i kazdy mysli ze jak to bmw to ogien i robi sie ogien ale na tlokach :duh:
Opublikowano
  • Autor
zdemontowałe chłodniczkę spalin za turbem i wynika z tego ze jest nieszczelna i z niej się dostaje płyn do silnika,mam nadzieję że to tylko ta chłodniczka bo uszczelka a niedaj głowica to by mnie szarpneło po kieszeni :mad2:ma ktoś na zbyciu taką chłodniczkę :D
Opublikowano
witam z mojego doswiaczenia stawial bym ze poszla uszczelka albo pekla glowica tak sie dzieje jak wstawia taki maly silnik do bmw e39 i kazdy mysli ze jak to bmw to ogien i robi sie ogien ale na tlokach :duh:

bez przesady. 520d nie jest jakimś malutkim silniczkiem. Wszystkie vw mają jeszcze mniejsze silniczki i sobie radzą przy podobnych masach auta.

Sam posiadasz nie za duży silnik i masz podobne problemy albo "ogień na tłokach?":)