Skocz do zawartości

316i compact problem z przednim zawieszeniem....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem....w moim compacie...nie wiem czemu tak sie stalo....prawa strona auta poszla jakby z 3cm w gore a lewa w dol....widze po progu z przodu ile odstaje od ZIemi....auto stalo na rownej najwierzchni.....

kiedy skrecam w prawo z miejsca i dodam troszke mocniej gazu to slychac jakby lewe kolo o cos ocieralo ...jest to chwilowe podczas skrecania w prawo oraz na wielkich nie rownosciach jadac prosto z wieksza predkoscia...

czy to kolo ociera czasem o amortyzator???pekla sprezyna dlatego dlatego tak sie autko skoślawilo?? a moze amortyzator z prawej stronyzostal wybity jakos w gore ?? mial ktos podobny problem??

Opublikowano
Zdejmuj koła po kolei i oglądaj sprężyny-od tego bym zaczął. Mi tył siadł i w jednej odpadł jeden zwój a w drugiej jeden zwój z góry i jeden zwój z dołu.
Opublikowano
A może któryś z łaczników stabilizatora pękł?

On ci raczej nie pęknie, wysypie się tak że będzie stukał, zmieni nawet sporo zbieżność ale nie pęknie. Sprężyny to pierwsza rzecz którą trzeba zbadać, jeśli nie one-potem można myśleć co innego.

Opublikowano
Wygląda na łożysko mc-persona lub nakrętka amora ze strony która jest wyżej. Łatwo to sprawdzisz podnosisz maskę, wyciągasz kapselek nakrętki amora. Jeśli pod podkładką widać kuleczki to jest ok. Jeśli ich nie ma to wiesz w czym problem.
Opublikowano

... zmieni nawet sporo zbieżność ale nie pęknie.

ufo000000 wytłumacz nam jaki wpływ ma łącznik na zbieżność koła? :norty:

Opublikowano

... zmieni nawet sporo zbieżność ale nie pęknie.

ufo000000 wytłumacz nam jaki wpływ ma łącznik na zbieżność koła? :norty:

Zdecydowany, ustaw zbieżność na starych, załóż nowe i pojedź sprawdzić.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No właśnie UFO, jak stabilizator wplywa na zbiezność?? Bo nie mogę sobie jakoś tego wyobrażić. Możęsz stabilizator wymienić, i jedynym minuem bedzie wiekszy przechył samochody na boki i nerwowe zachowanie auta na drodze. Zero wpływu na zbieżność.

Obstawiałbym pękniętą sprężynę, lub uszkodzona poduszka amortyzatora.

PZDR>

Opublikowano

Normalnie może, wymieniłem dwie końcówki stabilizatora na nowe i koła patrząc od przodu rozjechały się na zewnątrz \ / w takim stopniu że było to widać gołym okiem stojąc przed autem, nie mówiąc o tym jak auto się prowadziło.

Wiem jaka różnica była bo sam zbieżność ustawiałem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
HEHEHE Ty wiesz o czym ty mówisz??? Nie ma dizycznej możliwości by końcówki stabilizator wpływały na zbiezność!!! Końcówki drążka kierowniczego to tak, ale nie stabilizatora.
Opublikowano
Ja Ci niczego nie bede udowadniał, mam to auto 4,5 roku,w tym czasie trzy razy zmieniałem łączniki stabilizatora i każdy raz się zmienia zbieżność i to nie trochę ale znacznie. A jeśli twierdzisz że to nie możliwe to drzyj opony ile wlezie, też nie zamierzałem ustawiać zbieżności po ich wymianie ale auto tak latało na boki że sztuką było z warsztatu 15km przejechać do domu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No jak dajesz na warsztat to sięnei dziw.....łączniki stabilizatoranie nie mają wpływu na zbiezność...Na prowadzenie auta TAK, Nie żbiezność nawet minimalnie...pewnie warszta Cię naciągnąl. Jednie po wymienie końcówke drązka, sworzeni, tuleji, mocowania amortyzatora ustawia sie zbieżność.

PZDR>

Opublikowano
No jak dajesz na warsztat to sięnei dziw.....łączniki stabilizatoranie nie mają wpływu na zbiezność...Na prowadzenie auta TAK, Nie żbiezność nawet minimalnie...pewnie warszta Cię naciągnąl. Jednie po wymienie końcówke drązka, sworzeni, tuleji, mocowania amortyzatora ustawia sie zbieżność.

PZDR>

Warsztat jest mój, ja sobie wymieniam, ja sobie zbieżność robię, sam siebie nie oszukuję tak z nudów. A nie przychodzi Ci do głowy że ten drążek zależnie czy jest wyrobiony czy nie mocniej lub słabiej ciągnie wahacz np ku górze/dole i tym samym naciąga wahacz w tulei? Zresztą temat był nie do końca o tym, niech Ci będzie, ten element nie ma wpływu na zbieżność-wygrałeś koniec, jestem idiotą bo wydawało mi się że po wymianie dwóch końcówek koła mi się rozjechały.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Hmm rzeczywiście temat nie o tym. Drążek sam z siebei nic nie ciagnie, nie ustawia. nie Wpływa na geometrię, zbiezność i żadne inne kąty. No ale jesteś mechanikiem ( o czym nie wiedziałem) wiec wiesz lepiej. Osobiście nie przyjechałbym do Ciebie z łącznikami staba, bo byś mnie skasował niepotrzebnie za zbieżność...

PZDR>

Opublikowano
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: warsztat jest przydomowy i naprawiam auta tylko swoje bądź kolegów, z kolegami i nigdy od nikogo nie wziąłem ani $ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Twoim myśleniem główna rzecz która wpłynie na zbieżność jest odkręcenie końcówek kierowniczych, i słusznie, tylko dlaczego zmieniając właśnie sworznie jeżdżą ludzie na zbieżność skoro wymieniając sworznie też niema prawa się zmienić (bo przecież zawsze się daje identyczne wymiarowo), dlaczego zmieniając tuleje wahacza jeżdżą na zbieżność (przecież też są identyczne wymiarowo, chyba że montuje się z otworem centrycznym, z otworem z boku bądź różnych marek ale przyjmuję że ciągle się dalej te same). Wychodzi że jedynie ma sens geometria po wymianie końcówek od magla (bo też same się nie wkręcają i nie wykręcają) a wymienia się je stosunkowo rzadko, powiedzmy raz na trzy lata, mówisz że geometrię trzeba robić przy wymianie amortyzatorów które wymienia się też raz na kilka lat, to po co ludzie robią geometrię po wymianie sworzni, tulei, łączników, skoro ma to nikły wpływ na zbieżność, a jednak na stacji diagnostycznej okazuje się że trzeba się sporo nakręcić końcówkami by wszystko wróciło do normy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

UFO umiesz czytać??? Zobacz co napisałem wczesniej... WIecej nie ma co pisać bo bedzie po sotrzeżeniu za pierniczenie nie na temat...

Ach te przydomowe warsztaty....

PZDR>