Skocz do zawartości

Swap w e90

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich.Mam do wydania jakies +/- 40k i zastanawiam sie nad kupnem e90 w benzynce jakies 2l 150KM nie zalezy mi na skorze itd. bo w przyszlosci chce go wybebeszyc i tu rodzi sie pytanie od razu wiem ze 150KM to dla mnie malo ganialem sie teraz dieslem 180KM i szybko sie znudzil szczegolnie naped FWD... Moje pytanie brzmi czy swap wiekszego silnika w przyszlosci np 3.5 bylby duzym problemem?spotkal sie ktos z tym kiedys?E90 jest w miare nowym samochodem i fajnie wyglada dlatego zastanawiam sie czy nie inwestowac w niego przez glowe przeszedl mi jeszcze pomysl kupna e46 3.0 ale wolalbym dorwac e90 i zrobic za rok swap.Co o tym myslicie?realne?czy koszta mnie wykoncza?Pozdrawiam
Opublikowano
Chcesz się cieszyć na co dzień samochodem i nie obawiać się dłuższych tras z rodziną, czy zbudować zabawkę dającą więcej frajdy? Przy Twoim budżecie, osiągnięcie tego pierwszego będzie raczej mało możliwe.
Opublikowano

Jezeli maks to 40k to lepiej kupić ładne , zadbane E46 330i. 3,0 23i koni - całkiem przyzwoicie to chodzi.

Lub dozbierać z 15 tys zł i kupić ładne E90 325 z 2005/6 lub jeszcze dozbierać do 65 tys zł i poszukać 330i z 2005 może nawet 2006r.

Jezeli nie chcesz tracić bezpowrotnie kasy to nie baw się w swapy i inne wybebeszanie...

Wydasz np 40-60 tys zł na auto, którego potem nikt nie odkupi...

Fani BMW nie lubią swapów i przeróbek...te auta są bardzo dobre takie jakie wyjeżdzają z fabryki...

Ewentualnie w takie rzeczy można się bawić w E30-E36, które kosztują w dobrym stanie 8-15 tys zł.

Edytowane przez vystelior

Opublikowano
  • Autor
nie nie moze sprostuje... samochod przez pierwszy sezon bedzie miasto troche trasy.nastepny sezon wieksze fundusze beda oznaczac pelen gwint,2 kubelki samochod bedzie na pare lat dlatego nie chce wchodzic w e46 pytanie teraz jaki motor mam kupic 2,0 watpie zeby dal mi wystarczajaco frajdy dlatego szykowalbym swap chyba ze byloby warto inwestowac w 2,0 albo w 2,5 bo na takie motory w tym przedziale cenowym mnie stac.Pozdrawiam
Opublikowano

http://otomoto.pl/index.php?sect=search&sub=car&page=1&qid=2502556650&order_by=p

Lepiej dozbierać i od razu kupić coś mocniejszego.

320i w ogole nie jedzie. Tylko do bardzo spokojnej, jazdy. Nie nadaje się do zabawy czy dla kogoś kto lubi czasami dobre przyspieszenie.

325i

http://otomoto.pl/index.php?sect=search&sub=car&page=1&qid=2502563067&order_by=p

Opublikowano
  • Autor

Na poczatku chcialem uderzac w 200sx'a s13 i swapowac RB25T ze skylina albo sr20det teraz po glowie chodzi mi BMW wyjsciowo chcialbym uzyskac jakies 500KM klatka kubelki itd. s13tka ma miekką bude co wiaze sie z wiekszymi przerobkami(rozporki przod tyl itd.) jestem mechanikiem i wiem co potrafia wytrzymac silniki BMW dlatego zaczalem sie nad nimi zastanawiac.Fabi BMW nie lubia swapu? chyba obracamy sie w innym towarzystwie:) co prawda o swapach w e90 nie slyszalem ale tak jak mowisz e30,e36 czy nawet e46 swap jest praktykowany i lubiany:)

EDIT: a co z 325i? ten silnik jest podatny na tuning? moze kupilbym 325i i w niego inwestowal zamiast bawic sie w swapy? 65k za 3,0 to dla mnie za duzo...

Opublikowano

A widze, że chcesz wsadzać silnik o olbrzymiej mocy...to inna historia..

Tutaj na forum za swapami raczej się nie przepada...większość z nas lubi oryginalne auta.

Opublikowano
  • Autor

Czyli sobie darowac? silnik BMW nie przetryma tyle co RB nissana? domyslalem sie no ale coz.dzieki za pomoc.

PS.a jaka jest moc realnie do uzyskania z 2,5?

Opublikowano

Z silnika 3,0 R6 bi turbo (model 335i) robią i pod 450-480 koni.

Jeden forumowicz ma 420 koni w tym silniku.

Z 2,5 pewnie bezpiecznym maksimum jak zwykle będzie ok 120-140 koni z litra.

Z tego co widzie to po prostu chcesz zrobić sobie taką drogową wyścigówkę o dużej mocy...wydaje mi się, że koszt samych przeróbek żeby to miało ręce i nogi oraz fajny wygląd może iść w dziesiątki tysięcy złotych...ale nie znam się może się myle.

Jednak 400-500 koni to nie 250...w przypadku przeróbki zwykłego auta o mocy 150-180 KM na fajnie prowadzącego się ściganta o 2,5 raza większej mocy ? Cięzka sprawa.

Opublikowano
  • Autor
Yhym rozumiem i wiem o co chodzi poza tym e90 to swieze auto chyba zostane przy s13tce zdrowy egzemplarz ze swapem sr20det to koszt 20tys czyli caly samochod wyjdzie mnie 40-50tys BMW zostawie dla fanow BMW nie docenilbym jego wartosci a traktowalbym tylko jako samochod:) Pozdrawiam Was i dzieki za pomoc.
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Jestem dosyć daleki od tego typu praktyk, ale z czystej ciekawości chciałem zapytać czy dość problematyczny byłby swap silnika n52 w miejsce n46 z automatem ?

Czy skrzynia też jest inna?(ewentualnie zmiana na manual?) jak z przednim zawieszeniem i innymi sprawami - dużo jest różnic? Ile może kosztować taka kompletna operacja łącznie z częściami ? Proszę mnie nie posądzać o druciarstwo, tylko z ciekawości pytam :P

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Jestem dosyć daleki od tego typu praktyk, ale z czystej ciekawości chciałem zapytać czy dość problematyczny byłby swap silnika n52 w miejsce n46 z automatem ?

Czy skrzynia też jest inna?(ewentualnie zmiana na manual?) jak z przednim zawieszeniem i innymi sprawami - dużo jest różnic? Ile może kosztować taka kompletna operacja łącznie z częściami ? Proszę mnie nie posądzać o druciarstwo, tylko z ciekawości pytam :P

Nieopłacalne, sam miałem ten silnik w poprzedniej e90 i koszty to 10-15 koła lekko licząc. Silnik, skrzynia, dyfer, hamulce, elektronika - potem pewnie problematyczna choćby w serwisowaniu albo jak coś klęknie.

Krzysztof
Opublikowano
Ja się dowiadywałem ile może kosztować swap na silnik z m3 to tak lekko licząc wyszło koło 20k części z angola, 20k robocizna i tak +/- 10k na rożne duperele... Do tego trzeba się uzbroić w jakiś rok czasu żeby to ładnie ganiało :wink:. Może i opłacalne ale kasa nie do wyjęcia jak to już w tego typu przeróbkach bywa, ale radość z posiadania jest :twisted:
Szerokości przyczepności i wszystkiego dobrego.
Opublikowano
Ja się dowiadywałem ile może kosztować swap na silnik z m3 to tak lekko licząc wyszło koło 20k części z angola, 20k robocizna i tak +/- 10k na rożne duperele... Do tego trzeba się uzbroić w jakiś rok czasu żeby to ładnie ganiało :wink:. Może i opłacalne ale kasa nie do wyjęcia jak to już w tego typu przeróbkach bywa, ale radość z posiadania jest :twisted:

No tak, tym bardziej, że w przypadku agregatu z M3 i pozostawieniu seryjnego bodykitu można trochę wprowadzać w zdziwienie innych użytkowników drogi ;) Jednak z takim projektem się już niejako żenimy... Sprzedać (i to za gorsze) to dopiero będzie można gdy e9X zacznie być popularne w drifcie...

Opublikowano
Na poczatku chcialem uderzac w 200sx'a s13 i swapowac RB25T ze skylina albo sr20det teraz po glowie chodzi mi BMW wyjsciowo chcialbym uzyskac jakies 500KM klatka kubelki itd. s13tka ma miekką bude co wiaze sie z wiekszymi przerobkami(rozporki przod tyl itd.) jestem mechanikiem i wiem co potrafia wytrzymac silniki BMW dlatego zaczalem sie nad nimi zastanawiac.Fabi BMW nie lubia swapu? chyba obracamy sie w innym towarzystwie:) co prawda o swapach w e90 nie slyszalem ale tak jak mowisz e30,e36 czy nawet e46 swap jest praktykowany i lubiany:)

EDIT: a co z 325i? ten silnik jest podatny na tuning? moze kupilbym 325i i w niego inwestowal zamiast bawic sie w swapy? 65k za 3,0 to dla mnie za duzo...

nawet z 335i wyciagnac 500km to nie jest prosta i tania sprawa - przynajmniej jak ma pojezdzic potem przez jakis czas. Nie mowie niemozliwe bo w stanach maja nawet po 700km ale o kwotach wlozonych w takie auto nawet boje sie myslec.

Ja na twoim miejscu zrobil kupil bym albo honde crx, jajko albo cos w tym stylu i tam swapowal. Wybebeszony crx z mocno modyfikowanym silnikem k20 wyjdzie cie taniej niz zakup e90 320i - a emocje nieporownywalne. Jezeli FWD nie wchodzi w gre to tak jak mowisz s13 i silnik od skyline'a czy j2z z Supry.