Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, po dłuuugim czasie spokoju, pojawił sie problem.

Autko najpierw zachowywało sie mniej wiecej tak:

/filmik nie mojego autorstwa jednak problem podobny./

Po 3 próbach załapało normalnie. Potem w tym samym dniu kręciło i odpalało normalnie bez problemów.

Jednakże następnego dnia odmówiło całkiem posłuszeństwa, nie kręcił silnikiem normalnie lecz tak jakby sie... nie wiem jak nazwać... "ślizgał", jak na powyższym filmiku filmiku 0:16-0:17 cały czas tak się "ślizgał" juz nawet nie było tych 1-2 obrotów normalnych tyko cały czas tak "dziwnie"...

Po kilku dniach postoju znów próbowałem, efekt identyczny nie łapie. Jednak po odłączeniu przepływki i po pobawieniu sie linką od gazu po wielkich trudach jakoś odpalił, przez chwile falował po ustabilizowaniu się obrotów oraz po dodaniu gazu "dławi sie" przez chwilkę i dopiero zaczynaja wzrastać obroty.

Po zgaszeniu i próbie ponownego odpalenia wszystko OK, kręci normalnie, łapie jak trzeba.

Nie wiem czy ma to jakikolwiek związek z tym problemem ale zauważyłem dość znaczną różnice w spalaniu, zwiększył mu sie apetyt na benzynke. Jenak działo sie tak przez problemem z odpalaniem, pojechałem na kompa i wsztsko OK, 0 błędów, sonda pracuje ...

Wiecie co może być przyczyną?

W filmiku ktoś pisze ze problem z pompą ale jak odpalił i chodził to pompa chyba odpada.

Pozdrawiam.

Opublikowano

myślisz ze to jednak cos z paliwem ? Jak już zalapal to chodził normalnie, po ok 5h postoju też bez zajakniecia złapał.

jak mogę sprawdzic poprawność działania pompy?

Opublikowano
Odłącz przewód paliwowy od filtra paliwa i włóż do butelki z bęzyną, powinien normalnie odpalić. A paliwo ci się nie cofa do zbiornika (zawór zwrotny to koszt 15zł) Jak dla mnie wygląda na to, że wstawienie zaworu zwrotnego załatwi sprawę a cała robota to 5 minut.Skoro po kręceniu w końcu załapuje to paliwo widocznie cofa się do zbiornika i temu musisz tyle kręcić. Dla tego jak już raz załapie to potem ci odpala bez problemu.
Opublikowano

@ kajjman nie do końca chodzi mi o cofające paliwo, bo z tym problemu nie ma, po ok 24h odpalił normalnie.

Mój problem polegał na tym że jakoś dziwnie kręcił co ukazuje filmik w 1 poście.

Mimo że juz samochód jest na chodzie to wolałbym wiedzieć co było przyczyną, i uporac sie z tym, żeby potem gdzieś w szczerym polu problem sie nie powtórzył bo wtedy dopiero zabawa by była ;D