Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W ubiegłym tygodniu przeprowadziłem w swojej E46 wymianę tulei tylnego mostu oraz simerblock-ów tylnych wahaczy. Powodem wymiany były stuki podczas odpuszczania nogi z gazu. Wszystkie pozostałe elementy, które mogą się psuć również wymieniłem wcześniej. Nowy jest więc dwumas, sprzęgło, podpora wału, przegub drgań na wale i wiele innych.

Po przeprowadzeniu wymiany - błoga cisza. Dodaję, odpuszczam gaz, zmieniam biegi i nic nie stuka. Byłem na nowo zachwycony z samochodu... do czasu...

Kiedy wczoraj wjechałem na lepszą drogę i na 4 biegu przy 2 tyś obrotów dałem gaz w podłogę znów usłyszałem stuk. Na 5 jest to samo. Kiedy na 4-5 biegu dodaję gazu słyszę głuchy stuk z tyłu samochodu, który jest wyczuwalny także na fotelu. Ewidentnie coś znów jest nie tak...

Nie mam już pomysłu, jaki element może być winowajcą. Owy stuk pojawia się w okolicy 2000-3000 obrotów, czyli wtedy, kiedy moment jest największy (510nm).

Nie mniej jednak na 1,2,3 biegu stuk nie występuje.

Czy macie jakiś pomysł co może być powodem stukania? Myślałem o pojechaniu do zakładu mechanicznego, gdzie wszystkie naprawy były wykonywane, dodam że za ciężkie pieniądze godne ASO... Trudno jednak doszukiwać się ich winy, bo być może jest jakiś inny element, który jest nasłabszym ogniwem.

Jeżeli możecie doradzić co sprawdzić i jaka może być przyczyna - czekam na odpowiedzi.

Z góry dzięki,

Maciek

Opublikowano

Mocowanie wózka bez zarzutu - były wymieniane także tuleje wózka i było wszystko OK.

Stuk jest odczuwalny tylko na 4 i 5 w okolicach 2tyś - 3tyś obrotów.

Dodam że stuk jest dość miarowy - uderzenie co 1 sekundę.

Natomiast jeżeli chodzi o dyfer i skrzynię - w jaki sposób mogę sprawdzić?

Opublikowano

Dzisiaj pojawił się dodatkowo stuk podczas zmiany biegu z 3 na 4. Tylko podczas tej redukcji słychać głuchy stuk.

Macie jakiś pomysł gdzie szukać przyczyny skoro wszystkie elementy metalowo-gumowe są nowe?