Skocz do zawartości

[E39]535i M62 97r. Okopcone świece zapłonowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Problem z moją bunią zaczął się od tego że zaczęła nie równo pracować i gasnąć na wolnych obrotach (tylko na rozgrzanym silniku). Więc postanowiłem wymienić świece zapłonowe.

Przy wymianie świec z prawej strony było ok ale z lewej strony (kierowca) cały rząd, wszystkie cztery świece były strasznie okopcone :shock:

No i po wymianie na nowe problem ustał ale tylko na kilka kilometrów znowu jest to samo :mad2:

Po podłączeniu pod kompa INPA wywaliło kilka błędów miedzy innymi misfire cylinder 5/8/7 no i błąd sondy lambda przed katalizatorem.

Czy wymiana sondy wyleczy moje auto i dlaczego tylko jedna strona świec jest okopcona :?:

Z góry dzięki za pomoc Pozdrawiam :D

Opublikowano
i dlaczego tylko jedna strona świec jest okopcona

bo masz rozjechane mapy ECU. Odłącz akumulator na 30 min celem resetu kompa, jeśli na jakiś czas pomoże to jeszcze trza znależć przyczynę. Zazwyczaj winna jest źle ustawiona instalka lpg jeśli masz gaz, a dalej to nieszczelność dolotu, przepływka, sonda lub inny czujnik....

Opublikowano
Dwie sondy przed i za katalizatorem pierwsza jest regulacyjna druga nie wiem. LPG nie posiadam. Nie wiem czy reset kompa coś pomoże bo na zimnym silniku auto śmiga że aż miło :D ale oczywiście zresetuje kompa i sprawdzę.
Opublikowano

No i tak jak myślałem reset kompa za wiele tu nie zdziałał.

Nowa Sonda w Stando Wrocław 850zł :shock: a na allegro za 300zł można kupić BOSCHA o co tu chodzi :?:

Opublikowano
I tak właśnie zrobię jutro zamówię sonde w sklepie. A w sobotę wymienię i zobaczę co się będzie działo mam nadzieje że wszystko wróci do normy :)