Skocz do zawartości

wywalenie AFS Active steering - zastapienie inną maglownicą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z uwagi na to ze posiadam system AFS czyli active steering i jest to auto z 2003r czyli przed lift system ten jest bardzo awaryjny od dluzszego czasu walcze z palacymi sie kontrolkami i krzywą kierownica. Diagnoza postawiona to uszkodzona maglownica . Nowa to 1700 euro i tez nie wiadomo ile polata na polskich dziurach. Używka wszyscy wiemy tansza ale juz 2 leżą w garażu.

Wpadłem na pomysl wywalenia opcji AFS z auta i zastapienia jej Servotronikiem .

Teraz pytanie do znawców co trzeba wymienic oprócz maglownicy i jaki magiel użyc zeby wspolpracowal z Dynamic Drive ktory tez jest w aucie. Chodzi o olej na ktorym pracuje ten system.

Prosze o jakiekolwiek info. Kto to robil kto mogłby przeprowadzic taki swap.

Auto to 530i 2003r z dynamic drive

Opublikowano
Nie przechodzi inicjalizacji. Pan Radek z Sandomierza probowal to ogarniac swoimi programami i wywala mu ze uklad kierowniczy do wymiany. Czy wogole czujniki w maglownicy i polozenia kierownicy w wersji AFS sa wymienne>??
Opublikowano

Ja robiłem regenerację przekładni pod Bydgoszczą.

Wymieniają listwę na nową /nie prostowana rzemieślniczo/, nowe uszczelnienia, nowy olej. Więc poza obudową w której nie ma co się zepsuć /oczywiście jeśli nie jest uderzona/ po ich zabiegu masz nową przekładnię. Mają Certyfikat Dekry, robią na oryginalnych częściach ZF.

Może spróbuj u nich.

Opublikowano

ale pytanie jezeli nie przechodzi inicjalizacji , kontrolki sie swieca , kiera krzywa, a prowadzi sie ok to czy regeneracja listwy cos da? Moze ktorys czujnik jest padniety ? Co wtedy ?

Wspomne , że moje auto to anglik przed przekladka bylo dobrze . Osoba ktora przekladala auto kupila maglownice używaną , ktora od zalożenia już nie dala sie zainicjowac. Teraz nie wiem gdzie szukac problemu? Dlatego pomyslalem o swapie na serwotronik

Opublikowano

a istnieje taka możliwość ?

Modul mam od anglika dokupilem tylko magiel z przewodami. Jezeli jest to przyczyna to teraz w ktorym kierunku dążyć ? Czy jest możliwość po numerach sprawdzic ktory modu wspolpracuje z ktorymi maglownicami?

Opublikowano
ja swoja zwykła bez czujników zamieniłem na taka z jednym czujnikiem i wszystko jest wporządku tylko niewiem czy w drugą strone będzie to działało, pewnie wywali jakieś błedy jak nie wszystkie kable będą podłaczone
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
auto anglik przełozony magiel kombinowany czy koniecznie trzeba sie pokazac w e60 nie lepiej kupic tansza marke samochodu i nie rzezbic? komu to pózniej sprzedaz
Opublikowano
auto anglik przełozony magiel kombinowany czy koniecznie trzeba sie pokazac w e60 nie lepiej kupic tansza marke samochodu i nie rzezbic? komu to pózniej sprzedaz

Uważąm , że to raczej nie na temt. Nie powinieneś sie martwić czy sprzedam , bo nosiłem sie z takim zamiarem. Poprostu trafiła sie okazja, a auto nie kupiłem do ciuchania po mieście dlatego nie ma możliwości wyboru innej marki.

Założyłem temat o AFS i trzymajmy sie tego.

Opublikowano

Uważąm , że to raczej nie na temt. Nie powinieneś sie martwić czy sprzedam , bo nie mam zamiaru tego robić. Poprostu trafiła sie okazja, a auto nie kupiłem do ciuchania po mieście dlatego nie ma możliwości wyboru innej marki.

Założyłem temat o AFS i trzymajmy sie tego.

Opublikowano
nie sprawdzalem bo jestem chwilowo w Delegacji . Jak wroce to sie zajme tą uwagą. Podpowiedz czy dobrze rozumiem? Mam sprawdzic czy magiel ktory mam zalozony jest kompatybilny z modulem w aucie? Jezeli nie to namierzyc numer maglownic ktore beda wspolpracowac z modulem?
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Panowie mam ten sam problem. Taka sama sytuacja. Auto było przekładane, zmieniana maglownica, też AS. Szukam rozwiązania już od jakiegoś czasu i nie wiem co jest. Kamizz daj znać jak ci idzie ten temat. Zrobiłeś to już czy jeszcze z tym walczysz?

• 1 rok później...
Opublikowano

odgrzewam kotleta

Uklad kierowniczy nadal uszkodzony magiel orgi niedo dostania. Decyzja na wymiane magla na serwo. Pytanie co musze zmienic oprócz maglownicy i czym sie sterowac przy wyborze maglownicy serwotronic?

• 3 miesiące temu...