Skocz do zawartości

Problem BMW E34 525tds Automat - Manual

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mój ojciec posiada Betunie E34 525tds 1996, jakiś czas temu poszła mu skrzynia automatyczna, tak więc uznał iż i tak woli manuala.

Tak więc kupił skrzynie oraz wszystko co było do niej potrzebne, skrzynia została założona wszystko zalane itp. auto zostało odpalone i od razu obroty wskoczyły na 4,5 5 tyś obrotów i tak się trzymają za nie ważne czy ciepło czy zimno, co może być przyczyną ?

Nie wiem czy może mieć to jakieś znaczenie lecz ukradziono mi z garażu cały układ wydechowy tak więc nie jest podłączony do samochodu, bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za odpowiedzi.

Opublikowano

W starym dieslu moze nie byc w ogole ukladu wydechowego, wiec to nie ma zwiazku z problemem, nic wiecej nie pomoge... nie mam wiedzy :P

Najpewniej cos zostalo spieprzone przy przekladce skrzyni...

Opublikowano
Też zaczynam brać to pod uwagę iż zostało coś spieprzone, lecz wszystko było sprawdzane kilka razy, a ojciec zna się na rzeczy. Właśnie rozmawialiśmy z jednym kolesiem i powiedział iż trzeba podłączyć go pod komputer i wyregulować i on za to weźmie 500 zł :( tak więc jestem w czarnej d...e.
Opublikowano
Kiedys znajomy w Audi A6 wcisnal 2 razy gaz do oporu zeby komus pokazac jak silnik wkreca sie na obroty i wygial krzywke od przepustnicy i po odpaleniu samochod tez chodzil na 5tys :) Sprawdzcie dokladnie ciegna od gazu itp.
Opublikowano
Kiedys znajomy w Audi A6 wcisnal 2 razy gaz do oporu zeby komus pokazac jak silnik wkreca sie na obroty i wygial krzywke od przepustnicy i po odpaleniu samochod tez chodzil na 5tys :) Sprawdzcie dokladnie ciegna od gazu itp.

Cięgna gazu, krzywki w TDS :?: :nienie: LITOŚCI :duh:

Opisz proces wymiany skrzyni... Rozumiem, że i sterownik skrzyni został odłączony/wyjęty i założona została zworka aby auto odpalało, a ECU silnika zmieniony na wersje od manuala? Do silnika założyliście dwumasowe koło zamachowe wraz z kompletnym sprzęgłem?

Pozdrawiam

Opublikowano

A co w nim sterowanie przepustnica odbywa sie za pomoca silniczka?

W sumie TDS to mega technologia! Jak w takim silniku moze byc sterowanie na lince!! Przeciez to profanacja! :lol: Moglem sie domyslic! :D

Opublikowano

A co w nim sterowanie przepustnica odbywa sie za pomoca silniczka?

W sumie TDS to mega technologia! Jak w takim silniku moze byc sterowanie na lince!! Przeciez to profanacja! :lol: Moglem sie domyslic!

Sam sobie odpowiedziałeś :) Nad pedałem przyspieszenia jest potencjometr, który dale impulsy do ECU, a stamtąd sterowany jest nastawnik na pompie wtryskowej... W dieslu nie ma przepustnicy.

Jeśli chodzi o silniki benzynowe - elektronicznie sterowane przepustnice ma M70B50 (5,0 V12 znane z e32 750i).

Pozdrawiam i mam nadzieję, że więcej Rafale takiego faux pas nie popełnisz :lol:

Opublikowano

Tak więc rozmawiałem i zrobił wszystko co do tej zmiany ECU robił to jego znajomy lecz ja osobiście nie jestem pewien co do jego możliwości.

Tak więc powiedz mi czy i jak mogę sprawdzić czy on zrobił to dobrze i jeżeli coś zwalił to czy mogę te ECU sam zmienić używając interfejsu i Dis-a lub innego programu czy lepiej zaciągnąć samochód do jakiegoś profesjonalisty, z góry dziękuję za odpowiedz.

Opublikowano
Tak więc rozmawiałem i zrobił wszystko co do tej zmiany ECU robił to jego znajomy lecz ja osobiście nie jestem pewien co do jego możliwości.

Tak więc powiedz mi czy i jak mogę sprawdzić czy on zrobił to dobrze i jeżeli coś zwalił to czy mogę te ECU sam zmienić używając interfejsu i Dis-a lub innego programu czy lepiej zaciągnąć samochód do jakiegoś profesjonalisty, z góry dziękuję za odpowiedz.

Były 2 rodzaje ECU - inne dla nastawnika potencjometrycznego (do września 1993, czyli do roku modelowego 94), inne do indukcyjnego (który Ty masz). Zacznij od tego ;)

Opublikowano
Witam , ponownie samochód został podłączony przez elektromechanika do pc wszystko co miał zmienić to zmienił i d...a, jak było tak jest dalej.