Skocz do zawartości

Uszkodzona przetwornica xenonu,jak sprawdzić

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podobny post pisałem pare dni temu ale po awarii serwera nie umie go odnaleźć (może został usunięty).

Oddałem reflektory do regeneracji (xenon po FL) wymieniono mi odbłyśniki, regulatory na alu, wyczyszczono soczewki oraz szkła, ogólnie jestem zadowolony lecz przy odbiorze Pan stwierdził że mam uszkodzoną przetwornice xenonu w jednej lampie - podłączył ją bezpośrednio pod akumulator i xenon zaświecał się i odrazu gasł, ale gdy minus z aku podpiął pod obudowe przetwornicy to xenon świecił cały czas. Tak jakby gdzieś masa sie gubiła z przetwornicy ale że oni tylko regenerują to on nie wie co jest i żebym sobie to naprawił w swoim zakresie. Oczywiście zaproponował wymiane przetwornicy za ponad 1000PLN :shock:

1. Czy dobrze że podłanczał przetwornice bezpośrednio pod aku? bo wydaje mi sie że to powinno przejść przez LCMa

2. Co może być nie tak z ta przetwornicą? może jak sie wepnie do auta to będzie OK? akurat nie mam dostępu do samochodu i nie mam możliwości weryfikacji

3. W razie uszkodzenia przetwornicy opłaca się ją dawać jakiemuś elektronikowi do naprawy czy nie bawić się tylko odrazu kupić używke?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1.Nie ma znaczenia.Ważne jest aby na przetwornicę szło 12V.

2.Jest gdzieś przerwa na zasilaniu-ścieżki w środku.

3.Przetwornica jest nie naprawialna-zalane takim czymś w środku.Lepiej kupić sprawną używaną ori-na allegro jest tego multum(patrzyłem to ceny ok. 200 zł)

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
Rozkręciłem tą przetwornicę - wszystko wygląda OK, płytka nie jest ani zalana ani zaśniedziała nie widać żadnych śladów przypalenia. Hmm... myślałem, że to LCM jeszcze odpowiada za odpalanie przetwornic.