Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, posiadam e65 745Li i jezdze autem 1.5 roku olej wymieniany czas itp itd i nigdy nie miałem z tym silnikiem problemu, dwa dni temu kupiłem drugą e65 745i 2003r uderzoną w przod maska lampy i gorna czesc pasa chlodnice zderzak i blotniki cale auto normalnie odpalalo biegi wszystko chodzilo ale nie sprawdzalem stanu oleju, dzisiaj odpaliłem ja na chwile i zaczeło cos niepokojaco cykac pomyslalem ze moze oleju malo i jak wyjalem bagnet to sie prawie wywrocilem, cala miarka plastikowa zalepiona takim ciemnym gestym "olejem" pod korkiem od oleju na pokrywie zaworow to samo, łancuszek tyle co go widac przez korek jest czysciutki biały, kartka jest ze olej wymieniany był przy 54tys a teraz jest 107tys!! ale jak dzwonilem do tego goscia to twierrdził ze wymieniał przy 90tysiacach pytałem o motodoctory jakies czy cos takiego to nawet nie wiedzial cvo to wiec mysle ze glupi nie lal tego gow... pyttanie co moze byc przyczyna takiego stanu oleju bo jutro chcialem zdjac miske wszystko ladnie wymyc od gory tez zalac nowy olej nowy filtr przejechac pare km spuscic go i nalac znowu swierzy z nowym filtrem ale zeby nie wrocilo to masło;/ i przy okazji jaki wy lejecie olej do tego silnika bo tu na kartce był 0w30 castrola ja do tego longa lalem caly czas edga sporta 5w40
Opublikowano

Przyczyny 'masla' w oleju sa dwie - uzytkowanie samochodu w zimie na krotkich dystansach, albo padnieta uszczelka pod glowica.

Oby to bylo to pierwsze, ale jezeli 'maslo' jest na bagnecie, a nie tylko na wewnetrznej stronie korka od oleju, to niestety, wrozy raczej uszczelke pod glowica.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Jaki dokładnie kolor ma to masło jak ciemny to olej wymieniany raz na sto lat i myślę że pomoże wymiana na nowy jak ma kolor kawy z mlekiem to gorzej bo jest woda w oleju