Skocz do zawartości

328i '97 coupe - nie działa pochylanie fotela kierowcy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zwracam się do was z prośbą o pomoc w dwóch problemach pierwszy związany z tematem, drugi mniej ważny ale jak już będziemy zajmować się problemem nr 1 to można pomyśleć nad 2 :wink:

Problem nr 1. Otóż niestety od kilku dni zaniemógł ten wichajster z boku fotela kierowcy, który służy do szybkiego składania fotela gdy np chce wrzucić coś lub kogoś na tylną kanape. Z tego co wyczytałem na forach najprawdopodobniej do wymiany jest linka która w aso kosztuje około 25 zł, fotel należy wcześniej wyjąć, rozkręcić i wymienić linkę.

I tu pojawia się kilka moich obaw. Otóż posiadam w miare doposażony egzemplarz [ viewtopic.php?f=19&t=127871&p=1166179#p1166179 ] i mam pytania:

- wyciągająć fotel kierowcy siłą rzeczy będę musiał wypiąć wtyczki, które są do niego podciągnięte. Czy spowoduje to potrzebe kasowania błędów [np przy rozpięciu wtyczki maty siedzenia pasazera ustrojstwo trzeba było pozniej kasowac :duh: ] ?

- na co uważać ?

- czy ktoś to robił niedawno i zna koszty? [ewentualnie wie ile krzyczą w aso za taką usługę?]

Problem nr 2: Podgrzewanie siedzenia kierowcy dziala mi tylko w części lędźwiowej nie działą bezpośrednio na siedzisku. Co warto sprawdzić przy okazji wymontowania fotela i czy ktoś zna jakieś solucje na ten temat?

pozdrawiam

Opublikowano

Elukaes - rozumiem ze odnosisz się do problemu z brakiem ogrzewania na siedzisku. ok dziękuje, ale czy jest to coś co mozesz oglądnąć znaleźć przerwe w przewodach i usunąć /zwarcie przerwe albo przebicie czy nie?

edit:

na innym forum znalazłem ładny manual dotyczący dogmerania się do mat grzewczych

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=25&t=90500

czyli problem nr 2 rozwiązany :cool2: . pozostaje problem nr 1 :mad2:

Opublikowano

Hmm w aso bmw mcars krakow cena linki o ktorej byla mowa powyżej to 28 zl do ściągnięcia na następny dzień. Linka zamowiona.

koszty wymiany w aso to jak określił konsultant około Czterysta piecdziesiat :duh: złotych. Coz panowie przekonali mnie ze nie ma to jak własna robota :)

Opublikowano

otrzymałem linke ;/ teraz bede potrzebował wolnego dnia by sie dogrzebać do tego cholerstwa.

czy ktoś zna może odpowiedz na moje pierwsze pytanie?....

problem rozwiązany, linka wymieniona... :) w aso za usługę krzyknęli 500 pln :) więc całość wykonałem samemu :)... temat do zamknięcia