Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@bartez9088błagam bez takich kompromitujących tekstów.. tak, zaraz powiesz, że przy twoim stylu jazdy to 10w60 🥲 czy wiesz w ogóle jaka jest rola tribofilmu z co to hths, ccs, noack itp?.. więc skąd przeświadczenie, że styl jazdy = lepkość oleju?.. Boże, myślałem, że te mity zniknęły z końcem lat 90..

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
14 godzin temu, bartez9088 napisał(a):

Czy do n47 po chipie lepiej lać 5w30 czy 5w40? Auto jakieś 70-80% przebiegu robi w szybkich trasach. Zawsze lałem 5w30 ale zauważam że po dłuższej trasie z prędkościami 160+ potrafi łyknąć trochę oleju.

To się remontuje silnik skoro bierze olej ... Znam kupę n47 i kilka N57 które osobiście mam pod swoimi skrzydłami, z mocami pod +500, latają na 5w30 z poborem oleju w okolicy 250ml/interwał..

6CiWSrm.png

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, lukaszewski napisał(a):

@bartez9088błagam bez takich kompromitujących tekstów.. tak, zaraz powiesz, że przy twoim stylu jazdy to 10w60 🥲 czy wiesz w ogóle jaka jest rola tribofilmu z co to hths, ccs, noack itp?.. więc skąd przeświadczenie, że styl jazdy = lepkość oleju?.. Boże, myślałem, że te mity zniknęły z końcem lat 90..

Producent (BMW), jak i praktycznie każdy producent oleju (sprawdzałem np motul, ravenol, pmo) w dobierarce podaje zamiennie 5w30 jak i 5w40 do n47. Zadałem więc proste pytanie który olej lepiej nada się do tego silnika? Jeśli masz wiedzę na ten temat to wystarczy odpowiedzieć z łaski swojej a nie wyjeżdżać z dziecinnymi tekstami o 10w60... O taki olej nie pytałem więc daruj sobie

Edytowane przez bartez9088
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

5w30 wystarczy w zupełności.

6CiWSrm.png