Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. nie wiem co sie stalo ale auto nie chce mi odpalic... rano normalnie odpalilem i elegancko sobie smiglem do pracy, lecz kiedy skonczylem prace i chcialem wrocic do domu, spotkala mnie niemila niespodzianka. problem polega na tym, ze jak przekrecam stacyjke i chce odpalic auto, to odnosze takie wrazenie, ze auto odpala i odrazu gasnie... poczatkowo myslalem, ze to moze akumulator ale normalnie kreci... po kilku probach, postanowilem przekrecic stacyjke i jednoczesnie wcisnac pedal gazu i zalapalo, lecz po odpuszczeniu pedalu gazu samochod padl... nastepnie zrobilem tak samo, przygazowalem troszke i normalnie chodzil na wolnych obrotach... od razu podjechalem do mechanika podlaczyl samochod pod komputer lecz nic nie wykazalo... kilka minut temu chcialem isc schowac samochod do garazu i znowu to samo... zalapal jak dodalem gazu i przetrzymalem go na wysokich obrotach. mial moze ktos z Was podobny problem?

pozdrawiam

Opublikowano
raczej nie pomoge ale rok temu w wakacje mialem podobnie w mojej 318ci, jak auto długo stało ok 24h to odpalało na dotyk, jak zajechałem do miasta i zgasiłem go na 5-10 minut to straszny problem z odpaleniem odpalał po kilku kręceniach... tak jakby z powodu gorącego silnika nie mógł odpalać nie wiedziałem co to, zauważyłem coś takiego ze problem nasilał sie kiedy wewnątrz kabiny wilgotność powietrza gwałtownie wzrastała "If you know what I mean" ;) może od tego elektryka siadała, problem ustał sam po jakimś czasie i jak dotąd nie wrócił, pozdr
Opublikowano
Witam

Jeśli mówimy o silniku M43TU, to masz zacięty silniczek krokowy. Wyciągnij go i przeczyść dokładnie. Problem zniknie.

Pozdrawiam

siemka... jak juz wczesniej pisalem od razu po tej usterce podjechalem do mechanika i podlaczyl pod kompa i przeczyscil ten silniczek... na kompie nic nie wykazalo i czyszczenie tez nie przynioslo pozytywnego rezultatu, bo kilka godzin pozniej, auto znowu nie chcialo odpalic. wczoraj znowu podjechalem do mechanika i metoda prob i bledow udalo sie zrobic... nie napisze dokladnie co konkretnie zrobil, bo nie ogarniam tego. jedynie co pamietam to, ze za male cisnienie przeplywu paliwa bylo ( powinno byc pomiedzy 2.8 a 3.2 a ja mialem 2.5). silniczek krokowy tez zostal przelozony z innej bemki i jak narazie odpala ;) pozdro

Opublikowano
Widze ze problem rozwiązne ale sie przyłącze bo miałem podobny objaw ze gdy odpalałem auto to musiałęm lekko gaz przytrzymac zeby nie zgasnął ale działo sie to umnie bardzo spordycznie mozna powidziec ze raz na miesiac , ogolnie dostałem podpowiedz by zrobic czyszczenie przepustnicy z adaptacja i tak zrobiłem i nie wiem czy to miało jakies znaczenie bo po tym fakcie jeszcze byly dwa takie przypadki i juz od roku nic sie nie dzieje troche mnie to zastanawia ale jak sie juz nic nie dzieje to nie bede kombinował !!
Opublikowano
raczej nie pomoge ale rok temu w wakacje mialem podobnie w mojej 318ci, jak auto długo stało ok 24h to odpalało na dotyk, jak zajechałem do miasta i zgasiłem go na 5-10 minut to straszny problem z odpaleniem odpalał po kilku kręceniach... tak jakby z powodu gorącego silnika nie mógł odpalać nie wiedziałem co to, zauważyłem coś takiego ze problem nasilał sie kiedy wewnątrz kabiny wilgotność powietrza gwałtownie wzrastała "If you know what I mean" ;) może od tego elektryka siadała, problem ustał sam po jakimś czasie i jak dotąd nie wrócił, pozdr

Hehe ja na poczatku tez mysałem ze to przez wilgoc bo najwiecej razy mi sie to zdarzyło w wilgotne dni kiedy padał deszcz ale kiedy przytrafiło mi sie to w normalny pogodny dzien to zglupiałem i tak jak wyzej opsiałem od roku misie nic nie dzieje ale nie jestem pewien ze samo z siebie czy po przeczyszczeniu przepustnicy po której i tak to dwa razy sie zdarzyło ,.

Opublikowano
Super, że problem rozwiązany. A wcześniej nie wspominałeś o silniczku krokowym, tylko o samym podpięciu kompa przez mechanika ;)

Pozdrawiam

a bo jakos wylecialo mi to z głowy :)))

Widze ze problem rozwiązne ale sie przyłącze bo miałem podobny objaw ze gdy odpalałem auto to musiałęm lekko gaz przytrzymac zeby nie zgasnął ale działo sie to umnie bardzo spordycznie mozna powidziec ze raz na miesiac , ogolnie dostałem podpowiedz by zrobic czyszczenie przepustnicy z adaptacja i tak zrobiłem i nie wiem czy to miało jakies znaczenie bo po tym fakcie jeszcze byly dwa takie przypadki i juz od roku nic sie nie dzieje troche mnie to zastanawia ale jak sie juz nic nie dzieje to nie bede kombinował !!

przepustnica u mnie tez zostala wyczyszczona ale to juz za 2 razem jak wszystko zostalo zrobione... po przeczyszczeniu pedal gazu chodzi bardzo lekko bo wczesniej do pewnego momentu chodzil plynnie lecz w pewnym momencie sie zawieszal i trzeba bylo mocniej wcisnac :) teraz chodzi idealnie ;)