Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Ponieważ nie znalazłem nigdzie takiej wiadomości, proszę więc kolegów o pomoc. Czy do wymiany koła dwumasowego i sprzęgła we własnym zakresie będą potrzebne jakieś specjalistyczne narzędzia, blokady, które ma tylko serwis? Jeśli tak, to czy można je w prosty sposób zastąpić? BMW 520 d 163 km , po lifcie. A możę jest na forum opis wymiany, ja nie znzlazłem ale stali bywalcy wiedzą dużo więcej. Z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam!
Opublikowano
Witam! Ponieważ nie znalazłem nigdzie takiej wiadomości, proszę więc kolegów o pomoc. Czy do wymiany koła dwumasowego i sprzęgła we własnym zakresie będą potrzebne jakieś specjalistyczne narzędzia, blokady, które ma tylko serwis? Jeśli tak, to czy można je w prosty sposób zastąpić? BMW 520 d 163 km , po lifcie. A możę jest na forum opis wymiany, ja nie znzlazłem ale stali bywalcy wiedzą dużo więcej. Z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam!

A jesteś pewien że masz dwumasę w swoim aucie :?: Ja mam E60 z 2007 LCI 2.0D 163KM i jest zwykłe sprzęgło. Jak nie jesteś pewien to podaj ostatnie 7 znaków nr VIN to ci sprawdzę.

Opublikowano
A to mnie zaskoczyłeś! Sądziłem , że wszystkie diesle mają dwumasę. Te pięć cyfr to : 68198. Objawy to drgania odczuwalne na kierownicy , drążku zmiany biegów, i raczej na całym nadwoziu. Ciężko wchodzą biegi, jedynka i wsteczny, pózniej , w czasie jazdy mniej odczuwalne. Sprzęgło raczej dobrze bierze. To raczej wskazuje na dwumasę. Tak sądzę i taki mi podpowiada mój mechanik. Może być coś innego? Dzięki!
Opublikowano

Ma dwumas : AT-kpl.nap.el.sprzęgła (dwum.koło.zam.) nr części: 21 20 7 575 556

Sprawdzone po nr VIN.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Gdzie można znaleźć dane o momentach dociągających przy montowaniu dwumasy i sprzęgła w silniku M47N2 ? Bo na stronie RealOEM jest napisane żeby tego przestrzegać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
pewnie miałeś na myśli tarcz sprzęgła ze sprężynowym amortyzatorem, jak w dużych fiatach :) koło dwumasowe to lepsze rozwiązanie, bmw poza paroma starymi modelami stosuje takie koła zamachowe we wszystkich swoich silnikach, zarówno zi jak i zs
Opublikowano
Dziękuję za odpowiedzi! Znalazłem parę kompletów tzn tarcza, docisk, łożysko i dwumasa LUK- a na allegro i trochę jestem pozytywnie zaskoczony ceną. 1600 zł za wszystko to chyba dobra cena. Wydawało mi się , że za tyle raczej nie znajdę...